5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

VVD wil investeren in Amersfoort

,,We hopen weer op zes of zeven zetels of meer bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, zodat we ons werk kunnen afmaken. Dat zijn namelijk grote projecten die meerdere raadsperiodes beslaan,” zegt VVD-lijsttrekker Daniëlle van Wijngaarden. Ze doelt daarbij op de Kersenbaan, de Westelijke ontsluiting, de verkeersproblematiek in en rond Vathorst en Knooppunt Hoevelaken. Naast veiligheid zijn infrastructuur en werkgelegenheid belangrijke speerpunten in het partijprogramma, waar de VVD consequent mee bezig is. Ze weet dat er veel weerstand is vanuit een deel van de bevolking die al die infrastructurele veranderingen om allerlei redenen afwijst. Maar als je geen goede bereikbaarheid hebt in je stad, die over zeven jaar 160.000 inwoners telt, dan willen bedrijven zich hier ook niet vestigen of gaan naar elders en dat is slecht voor de werkgelegenheid en de economie,” legt Van Wijngaarden uit.

Een stad is nooit af is de mening van de liberalen en vraagt continu aandacht om up-to-date te blijven en te voldoen aan de eisen en wensen die haar inwoners stellen. Ook de komende periode kiest de partij er voor om te blijven ?investeren in Amersfoort’, de verkiezingsslogan van de VVD die werk wil maken van al die zaken die maken dat de Keistad de moeite waard is, en ook blijft.

Nu loopt het verkeer nog niet overal vast, het is crisis dus minder druk op de weg, beredeneert het raadslid. Maar zegt ze, de economie gaat weer aantrekken en het werkgerelateerde verkeer neem dan toe, er komen meer woningen en de stad gaat groeien. Dan moet je dat voor de toekomst alvast goed geregeld hebben. ,,Qua projecten doen we het goed, daarin hebben we meegedaan in het nemen van belangrijke beslissingen,” vindt de lijstrekker. Er zijn mede door de VVD ook maatregelen getroffen om het armoedebeleid te ondersteunen, ze pleiten voor meer blauw op straat, willen een betere aanpak jeugdwerkloosheid, zijn tegen de verhoging van de lastenverzwaring zoals die van de OZB of meer betalen voor het verwerken van afval. Daar moet dan wel iets tegenover staan, waar wel weer geld mee bespaard wordt, betoogt Van Wijngaarden. ,,Zo hebben we plannen om onder andere de kaartverkoop van de drie musea en theaters te centraliseren, zodat dit weer een besparing oplevert die ten goede komt aan kunst en cultuur. Wij hebben al veel gerealiseerd voor Amersfoort vinden wij en willen dat in de volgende raadsperiode ook weer gaan doen.”

Van Wijngaarden is voor de bekritiseerde Wet Tegenprestatie waarbij bijstandsgerechtigden zich maatschappelijk nuttig moeten maken. ,,Alleen als dat mogelijk is natuurlijk. Maar als je daartoe in staat bent, dan moet je ook iets doen. Er zijn meer dan voldoende vacatures voor vrijwilligerswerk. Het is ook beter voor jezelf dat je eruit gaat, dan de hele dag thuis te zitten.” Hoe dat landelijke beleid, dat de gemeenten moeten uitvoeren, precies eruit gaat zien is nog niet bekend.

Amersfoort is een prachtige stad waar ze zoals de lijsttrekker zegt met veel plezier woont en werkt. ,,Telkens wanneer ik een tijdje in het buitenland ben en kom weer terug dan denk ik, wat hebben wij het toch goed voor elkaar in Nederland en Amersfoort. De stad ligt centraal in het land, we hebben mooie musea, festivals, een historische binnenstad en veel actieve stadsbewoners die zich als vrijwilliger inzetten. Vandaar onze slogan: ?Investeren in Amersfoort’, want dat is meer dan de moeite waard.

Vragen/stellingen VVD-

1) Hoe denkt uw partij, na veel commotie de afgelopen jaren, het politieke aanzien betrouwbaarder en stabieler te maken en tevens dichter bij de burgers te brengen?

De afgelopen raadsperiode is de VVD als enige partij constant en met dezelfde wethouder vertegenwoordigd geweest in het college. Er is binnen de partij de afgelopen tijd verder geïnvesteerd in teamwerk en voor de komende raadsperiode zijn de kandidaten voor de nieuwe fractie hier ook op geselecteerd. De nieuwe kandidaat-raadsleden draaien al geruime tijd mee met het raadswerk, zodat zij goed ingewerkt van start gaan.

Goede en constructieve samenwerking met andere partijen zien we als belangrijke voorwaarde voor een stabiel politiek klimaat. Hierdoor houdt de VVD de aandacht en energie gericht op de stad, haar inwoners en bedrijven. Ook de aankomende periode zullen wij actief in gesprek blijven gaan met inwoners zodat we uw ideeën voor een beter Amersfoort in voorstellen en besluiten kunnen omzetten.

2) Stelling: De aanleg van de westtangent is geldverspilling. Als deze straks is aangelegd, blijkt de noodzaak niet meer te bestaan.

Over nut en noodzaak van de Westelijke ontsluiting is jarenlang veel en grondig gesproken. Onderzoeken en berekeningen tonen aan, dat met de verdere ontwikkeling van de stad westelijk Amersfoort steeds minder goed bereikbaar wordt. Zonder ingrijpen zal verkeer zijn weg vinden via de Daam Fockemalaan of via Soest en voor overlast zorgen. Met het huidige besluit voor de weg (over het defensieterrein, om de wijk heen, onder het spoor door) loopt er geen drukke weg dwars door de buurt, wordt de verkeersveiligheid bij het spoor vergroot en rijdt het verkeer nu en in de toekomst (meer inwoners, nog groter verkeersaanbod) beter door.

Voor de leefbaarheid wordt zorgvuldig omgegaan met het aanwezige groen en wordt extra geïnvesteerd in extra groen. Daarnaast zal de weg deels verdiept worden aangelegd.

Suggesties om het project stop te zetten en geld in te zetten op sociaal gebied zijn irreëel en onmogelijk: het grotendeels van de provincie afkomstige budget is specifiek bestemd voor verkeersprojecten.

3) Op welke manier kan - ondanks dat er bezuinigd moet worden - de Amersfoortse financiële situatie verbeterd worden en kunnen tegenvallers als in Vathorst in de toekomst voorkomen worden?

De VVD wil de volgende punten verder aanpakken:

· De afgelopen jaren is al veel bezuinigd. Bij het overdragen van extra taken vanuit het Rijk (de decentralisaties) wordt nog meer gekort op het Amersfoortse budget. We moeten dus bepalen hoe we deze taken slimmer en efficiënter gaan uitvoeren.

· Daarnaast wil de VVD bekijken of alle taken die de gemeente nu uitvoert, ook tot haar kerntaken behoren. De taken die wel voor de gemeente zijn, moeten efficiënt en goedkoper worden uitgevoerd.

· Door meer samenwerking in de regio (omliggende gemeenten, provincie, andere organisaties) kunnen schaalvoordelen behaald worden.

· Voor grote projecten is het inrichten en versterken van een goed risicobeheer essentieel om te kunnen sturen op tijd, geld en kwaliteit.

· Voor Vathorst zijn de oude afspraken uit 1998 opnieuw met de contractpartijen besproken. Hierbij zijn eind 2013 afspraken gemaakt over kwaliteit en bouw van de woningen in Vathorst. Deze afspraken hebben geleid tot een sluitende begroting voor Vathorst.

4) Het afgelopen jaar vonden veel woninginbraken en enkele overvallen in parken plaats; hoe kan de veiligheid van inwoners de komende jaren gegarandeerd blijven?

Uw veiligheid is voor ons van groot belang:

· Hoewel vorig jaar het aantal woninginbraken en geweldsmisdrijven in Amersfoort licht is gedaald, vindt de VVD ieder veiligheidsincident er 1 te veel. De VVD blijft voor u dan ook werk maken van zichtbaar blauw. De wijkagent niet achter het bureau maar als zichtbare ordehandhaver, die u kunt aanspreken op straat en via de social media.

· Natuurlijk met respect voor uw privacy, kiest de VVD voor flexibele inzet van cameratoezicht, die de pakkans van overlast veroorzakers en criminelen vergroot en die de onveiligheid op straat en in parken terugdringt.

· Daarnaast denken wij nadrukkelijk na over maatregelen in de preventieve sfeer (bv: verlichting en extra snoeien van struiken).

· Ook vinden wij dat de capaciteit van hulpdiensten moet meegroeien met de stad. Aanrijdroutes mogen niet te lang zijn, zodat snel ingrijpen in noodsituaties de veiligheid waarborgt.

5) Stelling: 'Woningbouw op een deel van het Elizabethterrein is onvermijdelijk, een volledig groen beekdal moet niet de hoogste prioriteit hebben'.

In de afgelopen raadsperiode is de afspraak gemaakt dat het Elisabethterrein groen aangelegd zal worden na het vertrek van het Meanderziekenhuis aldaar. De VVD heeft hierover een akkoord gesloten met de andere coalitiepartijen. Daarnaast vindt de VVD de keuze voor woningbouw op deze locatie op dit moment niet kansrijk vanwege de huidige situatie op de huizenmarkt en de nog te bouwen woningen elders in de stad (onder andere in Vathorst).

Voor de langere termijn sluit de VVD niet uit dat eerder gemaakte keuzes heroverwogen kunnen worden en dat bijvoorbeeld lintbebouwing langs de Heiligerbergerweg wordt gepland. Hierdoor kan het groene beekdal toch grotendeels in stand worden gehouden en ontstaan tegelijkertijd extra inkomsten voor de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie