SP: Eerst mensen, géén prestigeprojecten!

5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

,,Amersfoort is een stad met een hart, maar de politiek laat dat hart niet kloppen. Wij willen de verbondenheid van rijk met arm, ziek met gezond en jong met oud versterken.”, aldus Ad Meijer, lijsttrekker en fractievoorzitter van de SP in deze stad. “Opeenvolgende colleges hebben in Amersfoort namelijk steeds de voorrang gegeven aan andere belangen. Prestigeprojecten en partijpolitieke belangen bepaalden tot dusver de agenda. Daarom zijn er belangrijke veranderingen nodig. Ons programma laat zien welke dat zijn: betaalbaarder wonen, betere zorg, armoedebestrijding, socialere en groenere wijken en meer steun voor kleine ondernemers.”

door Bert Vos

,,Er is veel gebeurd de afgelopen raadsperiode en er is nog meer misgegaan.” Dat is de conclusie die Ad Meijer helaas moet trekken als hij terugblikt. Dus is er veel werk aan de winkel vindt hij en maakt een kleine opsomming. De sociale voorzieningen worden afgebroken, thuiszorg en huishoudelijke hulp zijn drastisch uitgekleed. Voor de jeugdzorg, die straks door de gemeente wordt uitgevoerd, is minder geld beschikbaar. Ook zijn de buurthuizen gesloten en huurwoningen onbetaalbaar geworden. De bijstandondersteunende bijdragen zijn verdwenen. Het aantal cliënten van de voedselbank stijgt evenals het aantal huisuitzettingen. De opvang is niet goed geregeld. ZZPers en kleine ondernemers kunnen door de crisis het hoofd niet meer boven water houden. ,,En wat doet het college? Ze komt met een armoedefonds waar slechts anderhalf miljoen euro inzit, terwijl er wel tientallen miljoenen besteed worden aan zinloze prestigeprojecten. Zo´n fonds is veel te weinig voor al die mensen die het nu tussen de wal en het schip vallen”, zegt Meijer.

,,De grootste kaalslag is in 2010 begonnen met de toenmalige coalitie van BPA, Groen Links, VVD, D66 en CDA, waarbij op de meest kwetsbare groepen werd bezuinigd. Het gevolg is dat steeds meer Amersfoorters niet meer actief deelnemen aan de maatschappij. Toen de BPA binnen een jaar uit het college verdween kwam de ChristenUnie voor hen in de plaats. Eind vorig jaar verdwenen CDA en ChristenUnie weer uit het stadsbestuur om plaats te maken voor de PvdA. Al die wisselingen hebben deze verkeerde aanpak niet wezenlijk veranderd. Er is geen sociale cohesie meer, geen ontmoeting en alles wat met de mond wordt beleden, wordt met de hand weer afgebroken.”

Wat Meijer steekt is dat onder het mom van zelfredzaamheid de gemeente taken afstoot. ,,Er zijn nu eenmaal mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en die worden compleet in de steek gelaten. Terwijl steeds meer Amersfoorters tussen wal en schip vallen moet er een topsportzwembad aan de Hogeweg komen voor meer dan 30 miljoen, een Westelijke Ontsluitingsweg voor een paar minuten tijdswinst uitsluitend in de spits voor 67 miljoen en een overbodige Kersenbaan, voor tenminste 27 miljoen. En dan is er ook nog de bouw van het Huis van de Watersport aan de Eem. Een duur watersportcentrum waar alleen een roeivereniging gebruik van maakt en dat de gemeente ruim een miljoen gaat kosten.” Volgens de SP-lijsttrekker heeft dit college niets van het Eemhuis schandaal geleerd. “Dit soort projecten zijn niet alleen nutteloos maar leiden vrijwel altijd tot budgetoverschrijdingen.”

,,Dat een deel van het geld voor zo’n Westelijke Ontsluitingsweg van andere overheden komt maakt het niet minder erg,” zegt Meijer. ,,Dat is ook gemeenschapsgeld. Maar met de huidige coalitie zal dit wel zo blijven doorgaan vrees ik want de PvdA geeft de VVD op vrijwel alle onderdelen haar zin. Deze gemeenteraadsverkiezingen geven Amersfoorters de kans daar verandering in aan te brengen door hun stem aan de SP te geven.”

De SP wil meer betaalbare woningen in Amersfoort waar de vraag naar woonruimte stijgt en verzet zich tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Want de wachtlijst is lang in Amersfoort. ,,De partij geeft in heldere taal aan dat deze verkoop van sociale huurwoningen dan ook moet stoppen. Eigenaren van koopwoningen raken hun huis bovendien moeilijker kwijt als er veel voormalige sociale huurwoningen in de verkoop worden gezet. Ook de grootschalige en slordige bomenkap in de stad is de SP een doorn in het oog.”

Ad Meijer is er van overtuigd dat de SP bij deze gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort sterk zal groeien. ,,De leuze: “Eerst mensen. Géén prestigeprojecten!” zal door heel veel mensen worden herkend en erkend. Amersfoort, een stad vol gemeenschapszin en lotsverbondenheid. Met de steun van de kiezers is dat geen droom, maar wordt dat werkelijkheid.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie