5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Ouderen Politiek Actief: ‘weg achter de geraniums’

OPA Amersfoort staat voor een rechtvaardige maatschappij waarin duurzaamheid voorop staat, waar halen, hebben en houden altijd secundair zijn en respect tussen jong en oud de sleutel is,” zegt lijsttrekker Roel Mulder. Hij wil de ouderen weg hebben vanachter de geraniums. ,,Dat is waar het om gaat op 19 maart. Ouderen van 45 jaar oud tot 100 en meer moeten de macht over hun eigen leven weer terugnemen. Niet een bureaucraat, een gemeentebestuurder of een professional moeten bepalen wat nodig is, dat bepaalt de kiezer. En binnen redelijke grenzen krijgen ze dat ook. Als het aan ons ligt tenminste.”

,,Wie wat nieuws wil, moet alleen bij OPA wezen,” betoogt Mulder, want de partijen die aan de verkiezingen meedoen proberen volgens hem allemaal wel te doen alsof ze jong, nieuw en fris zijn, maar daar kijkt iedereen natuurlijk dwars doorheen. ,,Van de landelijke partijen krijgt iedereen alleen maar meer van het zelfde en bij de lokalen stikt het van de mensen die voor hun tweede, derde of vierde ‘nieuwe’ partij gaan, maar al een eeuwigheid in het gemeentebestuur zitten. Wij hebben op de lijst energieke vijftigers en zestigers die echt iets nieuws brengen in de Amersfoortse politiek. Onze kracht is ervaring, energie, inzet, wijsheid. Op ons kan men rekenen.”

Zorg en welzijn worden vanaf 2015 de belangrijkste taken van de gemeente. ,,OPA Amersfoort brengt een ploeg die de zorg en de welzijnssector van binnen en van buiten kent als geen ander. Onze kandidaten werken iedere dag op het scherpst van de snede in het ziekenhuis, de thuiszorg en elders. Bij ons komen de werkvloer en de gebruikers zelf aan het woord.” Na zorg en welzijn heeft economie voor de nieuwkomer in de politieke arena de hoogste prioriteit zegt Mulder. ,,Werklozen vanaf een jaar of vijftig tellen nu niet meer mee. Die leeftijdsdiscriminatie moet verdwijnen. Amersfoort loopt nu kansen op nieuwe bedrijvigheid mis, maar straks niet meer als het aan OPA ligt. De maakindustrie is bijna verdwenen uit deze oude industriestad, laat hem terugkomen en laat hem ontstaan uit de creatieve sector. Wij willen kansenzones en ruim baan voor nieuwe, kleine, innovatieve bedrijven en ZZP'ers. Daarnaast zijn wij tegen gedwongen ‘vrijwilligerswerk’ door mensen met een bijstandsuitkering, dat fatsoenlijk betaald werk verdringt.

De partij wil in alle delen van de stad leeftijdsbestendige woningen, zodat ouderen niet hun wijk uit hoeven als de kinderen de deur uit zijn of wanneer zij zelf wat minder makkelijk mee kunnen komen. In elke wijk moet voldoende huisvesting voor jongeren en studenten komen, zodat alle wijken meeprofiteren van Amersfoort studentenstad. En het wordt de hoogste tijd voor meer sociale bouw: behoud en nieuwbouw van sociale huurwoningen, startersleningen, woningbouw in eigen opdracht van groepen bewoners die daarna kunnen huren of kopen van hun eigen collectief.

,,De macht terug naar beneden, dat is de rode draad van ons programma en spaart ook nog eens veel geld uit,” legt de lijsttrekker uit. ,,Als ouderen de macht krijgen over hun zorg wordt die goedkoper zonder slechter te worden. Ook het stadhuis moet weer ‘plat’ worden, met ruimte voor vakafdelingen om direct met burgers te werken. In het overdadige management kan stevig gesneden worden. Verder is OPA tegen megalomane projecten waarvan de noodzaak niet vast staat. Maar als de gemeente, na dit alles, nog steeds geld tekort komt voor essentiële taken, schamen wij ons er niet voor om de lasten te verhogen. Ook de OZB, want wij gaan niet op huurders nog meer bezuinigen om huiseigenaren een cadeautje te geven. En als de begroting een beetje ruimte biedt zijn andere prioriteiten voor OPA Amersfoort ook nog eens armoedebestrijding en cultuur. Dus zeggen wij, kies voor uzelf. Kies OPA Amersfoort.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie