5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Groen Links verwacht hoge score

Ondanks wanklanken in en over de politieke arena in Amersfoort vindt Groen Links fractielid en lijsttrekker Frans Prins dat er voor de stad tastbare resultaten zijn behaald. ,,Het afgelopen jaar is er stabiliteit gekomen. De wethouders hebben heel wat meters gelopen, de coalitiepartijen gaan inmiddels constructief met elkaar om, we hebben concrete plannen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken en er is een sociaal fonds opgericht als een van de armoedemaatregelen,” somt Prins op.

door Bert Vos

De plannen om het jeugdzorgbeleid door de gemeente uit te laten voeren in 2015 juicht GroenLinks toe. ,,Het voordeel is dat je de zorg dichter bij de doelgroep brengt, er hoeven zich niet twintig hulpverleners met een gezin te bemoeien. Daarvoor zijn de wijkteams ook in het leven geroepen. Om sneller te kunnen ingrijpen. We hebben met de raadsleden die zich bemoeien met jeugdzorg een aantal werkbezoeken afgelegd bij jeugdzorgorganisaties om een beter beeld te krijgen van wat wij straks moeten regelen.”

Prins is een aantal jaren actief geweest voor de Kindertelefoon in Amsterdam en kreeg daar het besef wat er allemaal in een gezin mis kan gaan en wat dan de gevolgen kunnen zijn. Het klinkt cliché zegt hij, maar de jeugd heeft wel de toekomst. ,,Er komt een groot budget voor het jeugdzorgbeleid van het Rijk naar de gemeente toe. De wethouder met de portefeuille jeugdzorg in Amersfoort krijgt dan ook een flinke verantwoordelijkheid.”

Amersfoort heeft te maken met grote infrastructurele projecten zoals de West-Tangent waarbij er nogal wat groen sneuvelt. Bescherming en verbetering van het milieu is van oudsher een van de belangrijke speerpunten van de partij. ,,We zijn geen fan van een nieuwe weg, maar als zoiets er dan toch moet komen dan willen wij er ook over meepraten om de schade zoveel mogelijk te beperken. We hebben hard onderhandeld om bij de plannen rekening te houden met de natuur. Het is ons gelukt om het project onder onze voorwaarden te laten voeren. Ook voor de Kersenbaan willen we dat alle bomen die daar gekapt worden elders worden gecompenseerd. En het is beter als de auto’s via een rechte baan Amersfoort verlaten dan dat iedereen dat kris kras via de wijken doet. De reden om in het stadsbestuur te willen blijven zitten is dat we kunnen blijven meebeslissen en meepraten over deze ingrijpende projecten.”

Prins wil graag iets kwijt over de negatieve beeldvorming over het kostenplaatje van 67 miljoen euro voor de ontsluitingsweg langs de Dierentuin. ,,Dat komt niet volledig uit de pot van de gemeente, die twintig miljoen bijdraagt. Het is een regionaal project. Die uitgaven gaan dus niet ten koste van het armoedebeleid en de werkloosheidsbestrijding.”

De fiets staat bij Groen Links symbool voor een schone en gezonde leefomgeving en als alternatief voor de auto. Maar dan moeten er wel goede fietsroutes worden aangelegd vanuit de stad naar de buitenwijken en buurgemeenten zoals Leusden, Utrecht en Soest. ,,Daarbij moeten de fietspaden breder worden zodat men elkaar gemakkelijker kan passeren, want ook daar heb je snel en langzaam rijdend verkeer. Een ander speerpunt van GroenLinks is de isolatie van gemeentegebouwen en sociale huurwoningen. Daarmee gaan de stookkosten omlaag, verbetert het milieu en scheppen we banen. Wij hebben daar plannen voor en willen daar geld voor beschikbaar stellen.”

Groen Links profileert zich als een idealistische partij met een groene en sociale blik op de lange termijn over hoe de wereld eruit moet zien voor de volgende generatie. ,,Wij zitten nu vier raadsperiodes in het stadsbestuur en liggen goed in de markt bij de andere partijen waar we een goede samenwerking mee hebben, en willen dat ook zo houden.”

Er is veel rumoer geweest binnen de politiek de afgelopen periode. Ook moeten er rigoureuze keuzes gemaakt worden waarbij de gemeente behept is met minder geld dan ooit. ,,Als je invloed wilt uitoefenen moet je juist nu gaan stemmen. Bij de vorige verkiezingen was de opkomst slechts 57.8 procent. Maar ik verwacht nu een hogere score. Wij hebben momenteel vier zetels in de raad en willen die behouden. Vijf zou natuurlijk ook mooi zijn. Dan hebben we een feestje.”

Vragen/stellingen Groen Links

1) Hoe denkt uw partij, na veel commotie de afgelopen jaren, het politieke aanzien betrouwbaarder en stabieler te maken en tevens dichter bij de burgers te brengen?

Amersfoort heeft inderdaad een turbulente periode achter de rug. Wethouders zijn vertrokken, de coalitie is gevallen en raadsleden zijn van partij gewisseld. Maar het afgelopen jaar heeft de nieuwe coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD veel stabiliteit gebracht. Knopen zijn doorgehakt en de basis is gelegd voor een duurzamere toekomst. Deze rust gunnen we Amersfoort ook voor de komende periode. In de afgelopen vier jaar hebben we laten zien dat GroenLinks een betrouwbare en stabiele partij is. We staan voor onze standpunten en werken veel samen met andere partijen. Dat is onze stijl en dat levert veel succes op.

Er doen de komende verkiezingen in maart veel nieuwe lokale partijen mee. Maar helaas, lokale partijen in onze stad hebben tot dusver niet veel goeds gebracht. Met schreeuwen langs de zijlijn bereik je niets. Als je als politieke partij wat wilt bereiken moet je verantwoordelijkheid durven nemen. Wij hebben dat gedaan en willen het weer doen.

2) Stelling: De aanleg van de westtangent is geldverspilling. Als deze straks is aangelegd, blijkt de noodzaak niet meer te bestaan.

Vanaf het begin hebben we gezegd dat van GroenLinks de westelijke rondweg er niet hoefde te komen. Wij wilden met een aantal kleine aanpassingen aan de bestaande weg de doorstroming verbeteren. Helaas bleek dat een meerderheid in de raad die westelijke rondweg met een ongelijkvloerse kruising (viaduct of onderdoorgang) echt wilde. Dan geldt voor ons: als we die weg niet kunnen tegenhouden, dan willen we graag de voorwaarden bepalen waaronder die weg wordt aangelegd. We hebben dus met de andere partijen afgesproken dat de aanleg van de weg Amersfoort niets extra’s mag kosten, dat de weg om de wijk heen wordt aangelegd en dat de weg zo ver mogelijk van de huizen wordt aangelegd, met behoud van een grote groenstrook. Verder hebben we met succes geëist dat al het groen dat door de weg verdwijnt 100% moet terugkomen. Ook heeft GroenLinks er voor gezorgd dat er extra geld is gekomen voor natuurversterking.

3) Op welke manier kan - ondanks dat er bezuinigd moet worden - de Amersfoortse financiële situatie verbeterd worden en kunnen tegenvallers als in Vathorst in de toekomst voorkomen worden?

Besturen betekent risico’s nemen. Ook financiële. Maar deze risico’s moeten wel verantwoord en beheersbaar zijn. Nu Amersfoort zich in financieel zwaar weer bevindt, komt het er extra op aan. De reserves van de gemeente lopen terug. Er zijn grote risico’s, zoals de grondexploitaties in Vathorst en andere plaatsen in Amersfoort. Verder is de gemeente het komend jaar verantwoordelijk voor de Jeugdzorg, de begeleiding en dagbesteding voor ouderen en gehandicapten en het vinden van werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat brengt ook financiële risico’s met zich mee omdat het rijk daar minder geld voor geeft. GroenLinks wil dat het college meer inzicht geeft in de risico’s van het beleid en de staat van reserves en voorzieningen. Alleen dan kan de raad het beleid en de uitvoering ervan adequaat controleren. Voor de komende periode wil GroenLinks de reserves geleidelijk vergroten door een sober begrotingsbeleid te voeren en door terughoudend te zijn met nieuwe grote projecten.

4) Het afgelopen jaar vonden veel woninginbraken en enkele overvallen in parken plaats; hoe kan de veiligheid van inwoners de komende jaren gegarandeerd blijven?

De gemeente moet zorgen voor een veilige stad. GroenLinks zoekt daarbij naar een balans tussen privacy, veiligheid en veiligheidsbeleving. Maatregelen als preventief fouilleren, gebiedsontzegging, een huisverbod, een samenscholingsverbod en het gebruik van camera’s moeten zorgvuldig worden afgewogen. Deze kunnen in sommige situaties de veiligheid vergroten, maar kunnen tegelijk het gevoel van veiligheid ondermijnen. We willen daarom dat de gemeente slechts bij uitzondering van deze middelen gebruikmaakt.

Preventie is belangrijk. GroenLinks juicht het daarom toe dat de politie campagne voert om mensen bewust te maken van inbraakrisico’s. In de afgelopen maanden zijn ook veel inbraken verijdeld door alerte buurtbewoners die de politie waarschuwden. GroenLinks wil bewoners betrekken bij wijkveiligheid door middel van wijkbeheerders, buurtvaders en huismeesters. We willen verder dat de wijkagent meer zichtbaar en beter aanspreekbaar is in de wijk.

5) Stelling: 'Woningbouw op een deel van het Elizabethterrein is onvermijdelijk, een volledig groen beekdal moet niet de hoogste prioriteit hebben'.

Kort geleden hebben we in de gemeenteraad besloten dat het Elisabethterrein groen wordt na de sloop van het ziekenhuis. GroenLinks heeft de afgelopen jaren gepleit voor een zo groen mogelijk Elisabethterrein en dus zijn we erg blij met de groene invulling. Door deze groene invulling wordt de Heiligenbergerbeek, een ecologische verbindingszone, versterkt. Het is belangrijk dat Amersfoort zijn groen behoudt en liever nog wat groener wordt. De invulling van het gebied is bovendien tot stand gekomen in samenwerking met bewoners van onze stad. Dit project laat zien dat de betrokkenheid van bewoners goede resultaten kan opleveren. GroenLinks vindt het erg belangrijk dat de gemeente betrokkenheid en expertise van inwoners van Amersfoort serieus neemt. GroenLinks vindt dat als er ergens in de stad kansen zijn om de natuur te versterken of uit te breiden dat met beide handen aan moet grijpen. Woningbouw op het Elisabethterrein is voor GroenLinks geen optie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie