5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Bericht was met foto

D66 kijkt tevreden terug en wil Nu Vooruit!

Nu Vooruit! Dat is de verkiezingsslogan van D66 onder aanvoering van wethouder en lijsttrekker Pim van den Berg. ,,Wij hebben heel wat bereikt de afgelopen raadsperiode,” zegt hij. ,,Een groene long op de locatie van het oude Elisabeth-ziekenhuis, winkels en horeca mogen langer open blijven ook op (koop)zondag, Amersfoort aangesloten op het NS-nachtnet en we hebben een openbaar subsidieregister.” De lijsttrekker wijst erop dat Amersfoort behoefte heeft aan een economische stimulans in deze slechte tijden. Er zijn mogelijkheden genoeg om vooral in de zorg en ICT economisch te groeien. De stad heeft een jonge hoogopgeleide bevolking, we hebben een groot ziekenhuis en de hele ingenieurswereld zit hier met Arcadus, Royal Hash Koning/DHV, Twijnstra en Gudde en BMC.”

Het verkiezingsprogramma is onderverdeeld in vijf thema’s: Samenwerken in een veranderende stad; dynamisch wonen; duurzaam ondernemen; kansen ontwikkelen in onderwijs, sport, cultuur en toerisme en zorgen voor elkaar in een samenleving waarin de overheid zich steeds meer terugtrekt. ,,We volgen de ontwikkelingen in de Thuiszorg. De gemeente heeft daarvoor steeds minder budget. Dat betekent dat niet alles meer betaald kan worden. De aandacht gaat uit naar mensen die echt niets meer kunnen. We moeten andere vormen van zorg stimuleren zoals mantelzorg of onder elkaar regelen.” Van den Berg is een groot voorstander van burgerinitiatieven waarbij de politiek daar waar nodig ondersteuning biedt. Hij noemt de Zonnehof waar omwonenden het pand van de bieb willen overnemen voor woningbouw, de Nieuwe Stad waar ook de Popkelder neerstrijkt, De Nieuwe Erven aan de Heiligenbergerweg met zijn standup-comedy avonden of meer op sociaal vlak bijvoorbeeld Resto Van Harte, waar oud en jong elkaar ontmoet.

Cultuur en Ruimtelijke ordening, die hij als wethouder in portefeuille heeft, hebben zijn warme belangstelling. Daarnaast gaat hij over de economische agenda. ,,Ik ben trots op het Eemhuis waar vier culturele instellingen gehuisvest worden zoals een prachtige bibliotheek en Kunsthal Kade. We verwachten daar 600.000 bezoekers per jaar. Het is een enorme economische opsteker voor de stad, het plein en de directe omgeving. Ik zou ook graag zien dat muziekevenementen die de stad rijk is meer samenwerken zoals I am the City, Muziek Culinair en Into the Woods. En ik kan ook genieten van de klassieke muziekfestivals. Amersfoort is wat dat betreft een fijne stad om te wonen en te werken. Het is dynamisch en er gebeurt altijd wel wat. Er zit veel talent, kijk maar naar de opkomende popcultuur hier, wat zich onder meer uit in de The Band Bunker Wagenwerkplaats. En wat mij ook goed doet is dat bij de meeste jongeren duurzaamheid op het netvlies staat bij de activiteiten die ze ontplooien.”

D66 heeft geld vrijgemaakt voor schone scholen en de popcultuur, het voortouw genomen in de transitie van de jeugdzorg naar de gemeente, mogelijkheden voor startersleningen verruimd, microkrediet voor startende cultureel ondernemers gerealiseerd, ZZP-regels eenvoudiger gemaakt en ervoor gezorgd dat het Huis van de Watersport en de ABC-school Liendert er komen. Voor werkgelegenheid en economische vooruitgang is voor D66 de infrastructuur van groot belang. ,,Wij kijken naar een nieuw verkeersplan voor Vathorst. Er is namelijk onvoldoende rekening gehouden met de mobiliteitsbehoefte van de Vathorsters. Misschien moet de ringweg wel opnieuw ontworpen moet worden. En, er moet een betere fietsontsluiting met de stad komen. Wat de Kersenbaan betreft. Die gaat straks de wijken ontlasten. Als we dit niet doen ontstaan er in de toekomst grote verkeersproblemen.”

De toenemende armoede en ZZPers die in de knel komen is een probleem waar preventief tegen moet worden opgetreden vindt D66. ,,De enige manier om dit te bestrijden is om mensen weer aan het werk te helpen. Wij pleiten voor een betere samenwerking tussen leerbedrijven, het UWV en de Sociale Dienst. Diegenen die ver van de arbeidsmarkt staan moeten ook weer op weg geholpen worden. Dat kan door soepeler om te gaan met stages en minder administratieve rompslomp.”

D66 De Stad Amersfoort stellingen:

· D66 kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen 4 jaar. Een raadsperiode die wordt gekenmerkt door gekonkel en politieke spelletjes. Herhaaldelijk heeft de fractie van D66 aandacht gevraagd voor de omgangsvormen in de raad evenals voor betrouwbaar bestuur.

In de komende periode blijft D66 inzetten op betrouwbaar, collegiaal bestuur met ruimte voor inwoners en initiatieven vanuit de stad. We zullen niet nalaten er keer op keer weer aandacht voor te vragen zoals we dat de afgelopen jaren ook hebben gedaan.

· Door de aanleg van de westelijke ontsluiting verbeterd, naast de doorstroming, de veiligheid en de leefbaarheid van grote delen van het huidig traject. Zo wordt er o.a. een betere en veiliger fietsverbinding voor de scholieren gerealiseerd. Door de ongelijkvloerse kruising die er straks komt, stroomt het verkeer beter door en dat is ook gunstig voor het beroepsgoederenvervoer, met name voor de Isselt. Door het gekozen tracé en de ligging op de Bernhardkazerne rijdt het verkeer straks echt om de stad en niet meer dwars door de wijk. Ook is de verwachting dat de druk op o.a. de stadsring in de toekomst niet verder toeneemt.

· De financiële situatie in Amersfoort is zorgelijk. We geven jaarlijks meer uit dan er binnenkomt, we halen veel geld uit onze reserves en de buffer voor onverwachte problemen is drastisch geslonken. D66 wil de financiële positie op 3 manieren verbeteren:

1. Van subsidiëren naar faciliteren. De overheid moet zich meer richten op het ondersteunen van projecten in de beginfase, met als doel dat ze het daarna zelfstandig kunnen redden.

2. Richten op de hoofdzaak. De overheid moet zich niet overal mee bezig willen houden. De beste ideeën komen bij de inwoners zelf vandaan en die kunnen het vaak beter en goedkoper zelf uitvoeren.

3. Minder vanuit hokjes denken. Het komt voor dat zich met 1 onderwerp talloze mensen van de gemeente of organisaties bezighouden. Door meer afstemmen en samenwerken, valt een hoop winst te halen.

Tegenvallers zoals in Vathorst moeten voorkomen worden door de begroting minder afhankelijk te maken van de verkoop van woningen en minder aan wensdenken te doen.

· Uit de laatste cijfers blijkt dat het aantal woninginbraken licht is gedaald. Dit geeft geen garantie voor de toekomst. Daarom zal naast inzet van politie en het verder vergroten van de betrokkenheid van de inwoners, inzet op preventie een grote bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van onze stad. Daarnaast zullen we steeds opnieuw moeten kijken naar het veiliger maken van parken en zorgen voor een goede en veilige alternatieve verbindingsroute.

· Stelling: 'Woningbouw op een deel van het Elizabethterrein is onvermijdelijk, een volledig groen beekdal moet niet de hoogste prioriteit hebben' Daar is D66 het niet mee eens. Wij hebben de afgelopen periode hard gewerkt om juist het Elizabethterrein groen te houden om zo een natuurlijke ?groene long’ te creëren in Amersfoort. Dit moet een stadspark worden voor iedereen. Het is een mooi voorbeeld van de inwoners in de stad die zelf hun park gaan inrichten, het voorlopige plan is al gemaakt. Tegenstanders wilden hier woningbouw realiseren om zo geld te kunnen genereren maar het is maar de vraag of dat in de huidige tijd wel geld zou opleveren. Nu is er een unieke kans om dit terrein als stadspark te realiseren voor ons en ons nageslacht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie