5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Christen Unie: partner voor alle Amersfoorters

,,De kracht van de stad zit in de inwoners, die heel creatief en actief zijn. Ze helpen elkaar met klussen, doneren voedsel en kleding, onderhouden groengebieden en verbeteren de leefbaarheid in de wijk. De overheid moet een partner zijn van inwoners, die meedenkt en meebeweegt. De gemeenteraad is verantwoordelijk voor het stellen van de kaders, zodat de overheid rechtvaardig, voorspelbaar en betrouwbaar is. Ook zijn we blij met zoveel jonge mensen en gezinnen in Amersfoort, die de stad levendig en dynamisch houden,” vertelt fractievoorzitter en lijsttrekker Simone Kennedy.

Haar partij is het er niet mee eens dat het nieuwe zwembad aan de Hogeweg eigenlijk voor sporters is ontwikkeld, om te concurreren met Eindhoven en niet kindvriendelijk is. Ook vind de fractievoorzitter het jammer dat alle dagen in Amersfoort werkdagen zijn geworden, nu de zondag geen rustdag meer is in de stad. ,,We maken ons zorgen over de bezuinigingen in de zorg en het sociaal domein. En we vinden het jammer dat de wijk Vathorst zo versoberd moet worden en dat voorzieningen zoals het zwembad zijn wegbezuinigd. Daarnaast hebben we de afgelopen periode te maken hadden met veel instabiliteit in het stadsbestuur. Lokale partijen bleken niet stabiel en vielen uiteen. Acht raadsleden maken nu deel uit van een andere fractie, dan de partij waarvoor ze in 2010 zijn verkozen. Deze raadsperiode kende elf wethouders en drie coalities in plaats van vijf wethouders en een coalitie.”

Christen Unie gelooft in een betrouwbaar stadsbestuur. ,,Wij zijn niet bezig met politieke spelletjes, maar leveren een constructieve bijdrage aan het stadsbestuur en geloven in de inwoners van Amersfoort. Daarom zijn we voor minder regels en meer ruimte voor burgers. Wij geloven in gezinnen. Daarom zijn we voor veilige fietsroutes naar scholen, kindvriendelijke zwembaden, leuke speeltuinen, toegankelijke sport en muzieklessen. Kinderen verdienen een schone en veilige omgeving om in te spelen. En wij zijn voor meer opvangplekken voor dakloze gezinnen.”

Voor de CU is de zorg voor kwetsbaren een vanzelfsprekend speerpunt zegt Kennedy evenals de zorg voor natuur en duurzaamheid. ,,Daar staat de ChristenUnie om bekend. Als de gemeente verantwoordelijk wordt voor meer mensen met een zorgbehoefte of arbeidsbeperking, willen wij hen grotendeels compenseren voor sterke inkomensdalingen en investeren in participatie en re-ïntegratie. Ook de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de zorg moeten goed zijn.”

De CU dat mensen met een uitkering voor hun eigenwaarde actief moeten zijn en een positieve bijdrage kunnen leveren indien mogelijk. ,,Soms kun je dwang en strafmaatregelen toepassen als mensen geen tegenprestatie willen leveren. Maar als mensen moeilijk kunnen werken door een arbeidsbeperking, moet je heel voorzichtig zijn met drang en dwang. Daarom zijn we voor maatwerk. Tegenprestaties mogen er niet toe leiden dat vrijwilligers taken uitvoeren die door professionals gedaan moeten worden.”

De partij wil zorgvuldig omgaan met belastinggeld en dat is bij het Eemhuis niet gebeurd vindt ze. ,,De verplaatsing van kunsthal KadE leidde tot kostenoverschrijdingen. Maar andere grote projecten, zoals de Kersenbaan en de Westtangent, worden grotendeels betaald met geld van het rijk en de provincie. Dat zijn projecten waar we al decennia over praten en onderhandelen. Als we die projecten nu weer zouden afblazen, verliezen we miljoenen en hebben we niks bereikt. Terwijl Amersfoort er wel beter bereikbaar door wordt en dus de werkgelegenheid wordt gestimuleerd.”

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezing kwam de partij zo’n 250 stemmen te kort voor een vierde zetel. Door wijkavonden en inzet bij burgerinitiatieven weet de Christen Unie wat er speelt in de wijken. ,,We hopen bij de komende verkiezingen die vierde zetel nu wel te kunnen krijgen. Wij hebben gelukkig een grote groep actieve mensen rondom de fractie: een stabiel en enthousiast team. Dus dat moet gaan lukken,” legt de lijsttrekker uit.

Vragen/stellingen CU

1: Hoe denkt uw partij, na veel commotie de afgelopen jaren, het politieke aanzien betrouwbaarder en stabieler te maken en tevens dichter bij de burgers te brengen?

Politici zijn er voor de stad en niet andersom. Wij willen niet bezig zijn met politieke spelletjes. De afgelopen jaren heeft de ChristenUnie zich opgesteld als een betrouwbare en constructieve partij. De breuk van ruim een jaar geleden, waarbij de VVD het vertrouwen in GroenLinks opzegde, was niet nodig. Dat blijkt ook wel uit het feit dat beide partijen elkaar vervolgens weer vonden in een nieuwe coalitie en tot op de dag van vandaag geen helder antwoord hebben kunnen geven op de vraag waarom twee partijen (CU en CDA) die part noch deel hadden aan de breuk aan de kant werden gezet. De ChristenUnie heeft zich de afgelopen raadsperiode sterk gemaakt voor het stimuleren van bewonersinitiatieven. We willen de inbreng van inwoners gebruiken om gemeentebeleid te verbeteren of overbodig te maken. Als burgers zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor hun buurt of leefomgeving, blijft de overheid op afstand en stelt de gemeenteraad alleen de kaders vast in het belang van de hele stad.

2: De aanleg van de westtangent is geldverspilling. Als deze straks is aangelegd, blijkt de noodzaak niet meer te bestaan.

Wij zijn tegen kostenverslindende bouwprojecten en willen zuinig omgaan met belastinggeld. Voor de aanleg van deze weg zijn goede argumenten. De enige grote weg aan de westkant van de stad gaat nu over een spoorwegovergang en door de bebouwde kom. Dit is onze enige kans om met geld van het rijk, de provincie en de regio deze weg zo te verleggen, dat hij onder het spoor doorgaat en om de stad heen, waarbij ook nog wordt geïnvesteerd in het tegengaan van geluidsoverlast en betere verbindingen tussen groengebieden. De gemeente Amersfoort hoeft hier naar verhouding weinig aan mee te betalen. En als we het project annuleren, krijgen we het geld niet terug, maar moet het besteed worden aan andere verkeersprojecten in de regio.

3: Op welke manier kan, ondanks dat er bezuinigd moet worden, de Amersfoortse financiële situatie verbeterd worden en kunnen tegenvallers als in Vathorst in de toekomst voorkomen worden?

Een groeistad als Amersfoort maakte winst op het bouwen van nieuwe wijken in goede jaren (Kattenbroek, Zielhorst en Nieuwland), maar lijdt verlies bij crises op de woningmarkt (Vathorst). De gemeente moet namelijk de gronden aankopen en bouwrijp maken. Het verlies is deels beperkt door de risicoreserves te gebruiken die hiervoor waren bedoeld, maar moest nog verder worden beperkt door het zwembad te schrappen en goedkopere woningen te bouwen die beter aansluiten op de vraag. Wij willen met Nijkerk in gesprek om de mogelijkheden te verkennen voor een nieuw zwembad in de buurt van Vathorst. Voor de toekomst willen we weer reserves opbouwen, maar dat kan op korte termijn alleen als we elders bezuinigen of de OZB verhogen. Ook kunnen we lobbyen voor meer geld vanuit de rijksoverheid of de EU (voor projecten of in het sociaal domein) en meer taken samen uitvoeren met inwoners.

4: Het afgelopen jaar vonden veel woninginbraken en enkele overvallen in parken plaats; hoe kan de veiligheid van inwoners de komende jaren gegarandeerd blijven?

De pakkans moet worden verhoogd, daders behoren gepaste straffen te ontvangen en probleemjongeren en veelplegers kunnen beter worden begeleid naar zorg, scholing of eerlijk werk, waarbij ook de ouders worden ingeschakeld. Oppakken en straffen is in de eerste plaats een taak van politie en justitie. Maar ook wijkbewoners kunnen actief worden ingeschakeld door verdachte situaties te melden. De ChristenUnie heeft daarnaast geïnvesteerd in straatcoaches, die zichtbaar zijn in de wijk en met een lik-op-stuk-aanpak overtreders beboeten en op het juiste pad plaatsen. Ook moet er een effectieve oplossing komen voor de onveiligheid in Park Schothorst, via camera’s of via burgerwacht en straatcoaches, zodat alle bewoners ook ’s avonds of ’s nachts weer door het park durven fietsen.

5: 'Woningbouw op een deel van het Elizabethterrein is onvermijdelijk, een volledig groen beekdal moet niet de hoogste prioriteit hebben'.

Burgers met goede initiatieven kunnen rekenen op steun van de gemeente. De omwonenden hebben een schitterend plan ontworpen voor een park op de huidige Elisabethlocatie. Dat plan hebben we gehonoreerd en zal binnenkort worden uitgevoerd. Maar het groen houden van de locatie kost heel veel geld, meer dan het Amersfoortse deel van de aanleg van de Westtangent. Park Randenbroek is een mooie, groene long in de stad, maar deze groene long ligt niet centraal en de natuur wordt doorsneden door een snelweg en Ringweg Randenbroek. Daarom mag er best beperkt woningbouw plaatsvinden in of nabij deze groene long, om de kosten voor heel de stad en de toekomstige generaties te verlagen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie