Burger Partij Amersfoort: de burger weer baas in Amersfoort

5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

De Burger Partij Amersfoort (BPA) is de oudste lokale partij in Amersfoort. ,,Het feit dat wij al sinds de oprichting in 1998 bestaan en succesvol zijn toont aan dat burgers behoefte hebben aan een lokale partij als deze,” zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Hans van Wegen. ,,Voor de meeste lokale politici is de gemeenteraad vaak een opstap naar de provinciale of landelijke politiek. Wij zijn er alleen voor de Amersfoortse burgers. Voor de raadsleden van de BPA is dit het beginpunt en meteen het hoogtepunt.”

door Bert Vos

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde de BPA zeven zetels binnen. Op dit ogenblik zijn er daar nog twee van over doordat enkele fractiegenoten de partij verlieten. ,,Op papier hebben we er nog steeds zeven en we verwachten op 19 maart ( met Lijst 1) ook daadwerkelijk weer met zeven in de raad te komen,” zegt Van Wegen optimistisch.

Na een carrière bij KPN Telecom kon de fractievoorzitter op zijn 54e met de VUT. Niets doen was geen optie en hij had nog genoeg energie over. ,,Als vrijwilliger op een bootje varen is niets voor mij. Daarom ben ik zonder enige ervaring de politiek ingestapt. Ik heb wel eerst jaren op de publieke tribune gezeten om de kunst af te kijken en wat cursussen gevolgd. Nu ben ik dagelijks ruim vier uur bezig in de raadskamer voor de burgers van de stad.”

In de aanloop van de verkiezingen schieten links en rechts nieuwe partijen uit de grond. ,,Dat is inherent aan onze democratie, en dat is goed,” zegt Van Wegen, maar hij geeft ze weinig kans. ,,Ik kan ze niet betrappen op iets van toegevoegde waarde voor de lokale politiek. De kiezer is nu aan zet. Echter, de meeste verdwijnen weer als sneeuw voor de zon.”

De grote infrastructurele projecten zijn een doorn in het oog van de BPA. Zoals de West Tangent waar volgens Van Wegen de gemeente 25 miljoen op toe moet leggen. ,,Als de A1 en de A28 verbreed zijn, is de ontsluitingsweg, voor twee minuten tijdwinst, helemaal niet nodig. Dat geldt ook voor de Kersenbaan. Daar hoef je alleen dat kruispunt bij Roethof aan te pakken. Het zijn prestigeprojecten die door ambtenaren van de afdeling Verkeer, die daar al heel lang zitten, er gewoon doorheen worden geduwd.”

Zijn grootste ergernis wat geldverspilling betreft is Vathorst. ,,Deze wijk wordt ontwikkeld door vijf marktpartijen: Bouwfonds, AM, Heijmans, Dura Vermeer en de Alliantie, samen verenigd in Vathorst Beheer en met de gemeente Amersfoort aandeelhouders van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV). Er bestaat een éénzijdige kredietgarantie van 175 miljoen euro van de Gemeente Amersfoort aan het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV). Die zitten allemaal in gevaarlijk vaarwater. Wij vinden dat ongehoord en volkomen ten onrechte afgesproken in de begin jaren ‘90. Want nu ligt het financiële risico voor Vathorst éénzijdig bij de burgers van Amersfoort. Die, om dat op te vangen, onder meer een verhoging van de OZB kunnen verwachten en bezuinigingen op sociale voorzieningen, de WMO en thuiszorg.”

De burgerpartij wil juist zorgvuldig omgaan met belastinggeld en zit niet te wachten op een peperduur Eemhuis of een overdreven zwembad aan de Hogeweg, betoogt Van Wegen. Hij wil Vathorst financieel beheersbaar houden en een verlaging van de gemeentelijke belastingen.

In haar verkiezingsprogramma schrijft de Burger Partij Amersfoort verder nog dat de burger weer de baas moet zijn eigen stad. Ze wil daarom open en eerlijk politiek bedrijven met inspraak bij beslissingen door persoonlijk contact.Veiligheid heeft prioriteit met extra toezicht en wijkagenten op straat en een harde aanpak van onwettig gedrag, juist ook in de aandachtswijken. Goed onderwijs en opvang in de buurt door het faciliteren van goede opleidingen en het creëren van stageplekken. Ook zet de BPA zich in voor meer werkgelegenheid en kwalitatief betaalbare zorg. ,,Burgers hebben meer behoefte aan betaalbare woonruimte dan geldverslindende prestigeprojecten. Daarom zet ze zich in voor het opknappen van bestaande werk- en woonruimte en duurzame sociale woningbouw met aandacht voor groenvoorzieningen,” aldus Van Wegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie