5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Belangen Gemeenschap Amersfoort gaat voor nieuwe politieke wind

Jongeren die nauwelijks stemmen, de islamitische gemeenschap in Amersfoort die door bestaande politieke partijen onvoldoende wordt gehoord en ZZPers die steeds meer in de knel komen te zitten. Onder meer voor die groepen gaat de nieuwe lokale politieke partij Belangen Gemeenschap Amersfoort (BGA) zich inzetten. ,,Wij varen een linkse koers varen vooral op economisch vlak,” zegt lijsttrekker Said Adli. Vorig jaar trok hij zich terug uit de PvdA fractie. De partij-ideologie kwam niet meer overeen met de wijze waarop hij tegen het bedrijven van politiek aankeek. En nu is hij weer terug met A. Hajjari als nummer twee op de kieslijst en M. Boulahrouz als nummer drie.

Het drietal vormt het dagelijks bestuur van de vereniging Belangen Gemeenschap Amersfoort. ,,Wij willen dat er zich een duurzame beweging ontwikkelt die zich wortelt in de Amersfoortse samenleving,” legt Hajjari uit. ,,We gaan uit van een lange termijn planning om onze doelstellingen te halen.” Volgens Adli zullen lokale partijen in de toekomst steeds meer op de voorgrond treden en de gevestigde landelijke partijen gaan terrein verliezen. ,,Op den duur gaat er een heel andere politieke wind waaien,” voorspelt hij. ,,Als je je oor ter luister legt bij sportverenigingen, op straat, in winkels, buurtcentra en elders dan zie je veel onvrede over de gevestigde politieke partijen die veel beloven, maar als ze eenmaal aan de macht zijn hun beloftes niet nakomen. In Amersfoort zijn we te veel met grote projecten bezig in plaats van met de burgers zoals jongeren die nergens een stageplaats of een baan kunnen vinden. Een hele generatie tot 45 jaar oud volgt de politiek al helemaal niet meer. Dat is zorgelijk,” vult Hajjari aan.

De belangrijkste speerpunten voor de BGA zijn dan ook de jeugdwerkloosheid, de gevolgen voor de decentralisatie van de jeugdzorg, sociale zekerheid en het lot van kleine zelfstandigen die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Acceptatie is onlosmakelijk verbonden met participatie. Amersfoorters worden niet beoordeeld op hoofddoekjes, baard, kleur of overige uiterlijke kenmerken. Ze worden gewaardeerd om hun kwaliteiten, talenten en inzet voor een prettige en leefbare stad. Participatie betekent dat iedereen meedoet. Om dit te bereiken is een stevige Nota Acceptatie nodig. De Belangen Gemeenschap Amersfoort zet zich hier voor in. Discriminatie en racisme worden hard aangepakt.

De werkloosheid onder jongeren en allochtonen is zeer groot. De gemeente Amersfoort heeft weliswaar vele projecten lopen om daar wat aan te doen zegt de BGA, maar weet deze doelgroepen vaak niet te vinden. Om dit op te lossen gaat de nieuwe partij hieraan extra aandacht schenken met betrekking tot communicatie. Ook ondernemerschap moet gestimuleerd worden met de nadruk op vrouwen, allochtonen en jongeren. Kwetsbare groepen vindt Adli. Obstakels moeten worden weggenomen en vergunningen sneller afgehandeld. Om de kwaliteit onder allochtone ondernemers te verbeteren wordt extra ingezet op het stimuleren van ondernemersverenigingen.

De BGA is een voorstander van vraag gestuurde welzijnsactiviteiten in plaats dat de gemeente die aanbiedt, zegt lijstnummer twee. ,,Bewoners moeten zelf met welzijnsactiviteiten komen. Wijken krijgen wat hem betreft een eigen verantwoordelijkheid. Dan komt het gemeenschapsgeld beter en efficiënter terecht. Welzijnsinstellingen in de buurten moeten qua management een afspiegeling zijn van de bewoners van de desbetreffende buurten. ,,Veel overheidstaken zoals de zorg komen op het bordje van de gemeente. Dat houdt in dat wij daarover mee willen praten en daar een rol in willen spelen. Wij hopen in ieder geval twee van de 39 raadszetels te bemachtigen,” aldus Adli.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie