5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Amersfoort Anders: Burgers meer inspraak in politieke beslissingen

Kan het ook gezellig zijn in de politiek? Als het aan de eeneiige tweeling Bettie en Rita van Plateringen ligt, wel. Zij zijn het gezicht van Amersfoort Anders, voorheen Groep van Vliet, die een frisse wind laat waaien in de politieke arena. ?Anders’ kiest ervoor niet met een traditionele lijsttrekker te komen, maar met een teamaanpak. Dus de tweeling met Bettie als lijsttrekker en zus Rita als lijstduwer. ,,Het maakt niet uit wie je kiest, wij operen als een team dat met een compleet andere aanpak komt,” stellen de twee dames. Ze gaan niet uit van onmogelijkheden, maar van de mogelijkheden en zijn van plan om de Amersfoortse politiek op de kop zetten. ,,Al dat haantjesgedrag in het stadhuis is slecht voor de inwoners. Het gaat om goede oplossingen in plaats van ?ik wil m’n zin hebben.´”

De lokale politiek is in hun ogen alleen maar méér van hetzelfde. Dat gaan zij definitief doorbreken, zeggen ze. ,,De politiek moet naar de burger luisteren en gebruik maken van de ervaring en kennis die er is onder de Amersfoortse bevolking, waarvan een groot deel hoog opgeleid is. Alles is tegenwoordig verstrikt in regels en er worden steeds meer drempels opgeworpen. Daardoor loopt de burger bij inspraakprocedures steeds een paar passen achter. In de Ronde bijvoorbeeld heb je maar twee minuten spreektijd. En je hebt geen inzage in de kosten van een procedure. Grote trajecten zoals De Kersenbaan moeten in deelfasen uitgewerkt worden, zodat je na elke fase kunt bekijken of je op de goede weg zit en er een vervolg op moet komen.”

Er wordt veel geld verspild aan procedures en kosten constateren de zussen. Dat gebeurt al voordat een project is opgestart. ,,Zo wilden we hier in de wijk een bankje, gefinancierd uit het buurtbudget, neerzetten. Het meeste geld ging op naar onderzoekskosten en de procedure die je moest doorlopen om toestemming te krijgen. Laat dat toch aan de wijk zelf over, zonder al die bureaucratie, helemaal nergens voor nodig,” legt Rita uit. Ze willen een omslag in het denken, buiten de gevestigde kaders om, out of the box, waarbij de burger veel meer inbreng heeft. Naast geldverslindende bureaucratische maatregelen zijn er ook nog de verborgen kosten waar de belastingbetaler voor opdraait. Te denken valt aan de leegstand van kunsthal Kade na de verhuizing naar het Eemhuis, terwijl de gemeente voor het pand een huurcontract heeft ondertekend voor tientallen jaren, het vertrek van de bieb uit De Zonnehof, het wachtgeld voor afgetreden wethouders, de exploitatiekosten voor de aanleg van de West Tangent over het defensieterrein, kosten voor zoektocht naar een locatie voor alcoholverslaafden, onduidelijke uitgaven voor onderzoek en overbodige studiereisjes. Allemaal zaken die, zoals de zussen zeggen, Amersfoort Anders aan de orde gaat stellen.

Politiek en publiek zijn volgens woordvoerder en raadslid Gerard van Vliet uit elkaar gegroeid. ´Er is niet ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen in de laatste jaren. Transparantie, sharing, ownership en verbinden zijn net zo goed van belang voor de democratie als voor de samenleving. Het is tijd voor een andere aanpak in plaats van meer van hetzelfde. Het gaat niet langer om partijpolitiek gelijk krijgen, maar om het vinden van oplossingen die werken. Het gaat niet langer om ?ik’, maar om ?wij’, niet om macht, maar om delen, niet om debat, maar om dialoog,´ schrijft Van Vliet in zijn bericht waarin de geboorte van de nieuwe partij wordt aangekondigd.

Hij is met Raphaël Smit en Onno Roelé actief in de Groep van Vliet die na 19 maart niet meer bestaat. Ze kozen ervoor om nieuwe gezichten naar voren te schuiven en vonden de eeneiige tweeling een originele zet. ,,Het zijn politici met veel kennis en ervaring. Dat gooi je niet zomaar weg. Zij lijven op de achtergrond beschikbaar om dat met ons te delen,” aldus Bettie en Rita. Ze gaan ervan uit dat ze in ieder geval een paar zetels binnen gaan halen.

Vragen/stellingen Amersfoort Anders.

1) Hoe denkt uw partij, na veel commotie de afgelopen jaren, het politieke aanzien betrouwbaarder en stabieler te maken en tevens dichter bij de burgers te brengen?

Als eerste willen we de negatieve kloof tussen de inwoners en de politiek dichten! Inwoners moeten vertrouwen krijgen in wat we met elkaar kunnen en trots worden op wat we met elkaar hebben bereikt. Iedereen in Amersfoort kan en mag meedoen om Amersfoort de gelukkigste stad van Nederland te maken. Dat doen we samen Zonder onderscheid, met alle verscheidenheid die de stad telt. Waarom niet iedereen een gratis glasvezelaansluiting geven zodat iedereen actief kan meedoen? Hulp nodig, dan helpen we.

Het is anno 2014 makkelijk om heel Amersfoort te betrekken bij de keuzen die we moeten maken. Dat gaan we dan ook doen. Bij belangrijke beslissingen moeten de inwoners invloed kunnen uitoefenen op keuzen. Mensen gelukkiger maken is in de praktijk makkelijk. Naar ze luisteren, ze serieus nemen en echt de gelegenheid geven mee te doen, hoe moeilijk is dat. Het wordt pas moeilijk als de stad iets wil wat jij niet wilt. Maar wie is er nu voor wie?

2) Stelling: De aanleg van de westtangent is geldverspilling. Als deze straks is aangelegd, blijkt de noodzaak niet meer te bestaan.

Helaas zijn we het daar mee eens. Er zijn niet zoveel mensen die echt gelukkiger worden van ?twee minuten korter in de file staan voor de spoorboom’. Een file die bovendien helemaal niet zoveel voorkomt. Zouden we met dat geld niet liever een heleboel mensen gelukkiger maken? Een mooi voorbeeld van ?Anders Kijken’. Kijk je ernaar vanuit geluk dan levert het een andere beslissing op dan eenzijdig kijken vanuit geld, prestige of eigen voordeel. De snelwegen A1/A28 worden momenteel aangepakt, zodat de sluipweg langs het Dierenpark ongetwijfeld minder belast zal worden. Dat merk je nu al.

Het is dus veel beter om eerst maar eens af te wachten of die betere snelwegen helpen. En zelfs als dan blijkt dat er veel (oneigenlijk) verkeer langs de Dierentuin blijft rijden, moet je je afvragen of dat kleine beetje tijdsvoordeel, door een bredere weg te maken, wel opweegt tegen al die kleine projecten die we dankzij dat geld kunnen realiseren. Projecten waar mensen echt gelukkiger van worden!

3) Op welke manier kan - ondanks dat er bezuinigd moet worden - de Amersfoortse financiële situatie verbeterd worden en kunnen tegenvallers als in Vathorst in de toekomst voorkomen worden?

Je kunt alleen maar hopen dat de woningmarkt weer aantrekt en meer mensen een huis gaan kopen. Iets anders helpt niet echt. Intussen is het zaak creatief te zijn en in te spelen op de markt. Goedkopere, speelse huizen. Mensen zelf huizen laten bouwen. Ombouwen van kantoren tot appartementen. Maar vooral ook bedrijven aantrekken die zich in Amersfoort vestigen. Dat levert banen op en er willen meer mensen in Amersfoort wonen.

Dat is makkelijk als je het lef hebt Amersfoort naar z’n waarde te verkopen: centraal gelegen, veel kenniswerkers, goed wonen/winkelen. Amersfoort: ?De Gelukkigste Stad van Nederland’, wie wil daar niet wonen?

Een nieuw Vathorst voorkomen? Een gemeente moet in dat geval geen commerciële taken meer op zich nemen. Een gemeente is er om diensten te faciliteren die we met elkaar willen dat de gemeente voor ons doet. Zoals sportvelden, veilige buurten, een buurthuis, sociale opvang en hulp. Het kan zo simpel zijn. De Gemeente, dat zijn wij Hoe vaak wordt dat niet vergeten?

4) Het afgelopen jaar vonden veel woninginbraken en enkele overvallen in parken plaats; hoe kan de veiligheid van inwoners de komende jaren gegarandeerd blijven?

Als je Amersfoort ?De Gelukkigste Stad van Nederland’ wilt maken moet je Veiligheid met een grote ?V’ schrijven. Hoe dat moet? Dat kan met sms-alert waarbij we elkaar kunnen waarschuwen als er onraad is. Samen met veiligheidsambassadeurs kijken wat we in de buurt kunnen verbeteren en dat doen. Zoals verlichting erbij, snoeien of zicht verbeteren. Desnoods camera’s ophangen als preventie (niet om te melden dat het ?sigaretten halen’ iets uitloopt, dus privacy respecteren). We kunnen ook zelf veel doen. Opletten voor elkaar, alarmknop bij ons dragen, problemen direct melden.

Daarom is een alerte wijkagent zo belangrijk, die samen met de buurt direct ingrijpt als er iets fout dreigt te gaan. Dat direct daarop aansluitend de politie bereikbaar is en meteen reageert spreekt vanzelf. Voorlichting speelt een belangrijke rol. Op scholen, in het jeugdwerk, maar vooral bij de ouders zelf. Die zelf verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun zoon of dochter.

5) Stelling: 'Woningbouw op een deel van het Elizabethterrein is onvermijdelijk, een volledig groen beekdal moet niet de hoogste prioriteit hebben'.

Mensen worden gelukkig van veel groen en fleurigheid om zich heen. Een mooi park waar mensen graag verblijven zul je dus niet zomaar opgeven. Integendeel, dat koester je.

We hebben dan wel de taak om het nieuwe park zo in te richten dat het voor iedereen een genoegen is om er te komen. Of het nu voor wandelen, muziek maken of luieren is. Het park moet een symbool worden voor het samen zorgen voor de natuur, er samen verantwoordelijk voor zijn. Maar je kunt je er ook een traditionele Muziektent voorstellen waar samen muziek maken voorop staat.

Voor Amersfoort Anders is woningbouw op het Elisabethterrein dus niet onvermidelijk.

Laten we bovendien eerlijk zijn. We verkopen de woningen elders in Amersfoort al niet, dus zal dat zeker niet zomaar gaan als je woningen op dat terrein bouwt. Mocht iemand op het onzalige idee komen toch te gaan bouwen dan gaan we er van uit dat het blijft bij een innovatieve zorgfunctie die niks afdoet aan de opzet en de aard van het park.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie