'Waarheen Met Ons Hoogland' na de gemeenteraadsverkiezingen

4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart is er een verkiezingsdebatavond donderdag 6 februari in Wijkcentrum de Neng in Hoogland. Er zijn twee onderwerpen die op deze avond over het voetlicht komen. Het betreft de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en Waarheen Met Ons Hoogland in de komende 40 jaar?

Gespreksleider Mark de Groot heeft een scala aan functies bekleed in de sociale zekerheidsketen. Als ervaringsdeskundige (hij is voor 15 procent arbeidsongeschikt) is hij een professional in het werkveld en in staat de vraagstukken in het juiste perspectief te zetten. Mede door het gebruik van humor ziet hij de kans de boodschap - Anders kijken naar mensen en hier werk van maken - op de juiste manier over het voetlicht brengen.

De WMO

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen die moeite hebben om zelfstandig deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om mensen met lichamelijke en/of psychische beperkingen. Gemeenten voeren de Wmo uit.

Zorg en ondersteuning, die voorheen vanuit het Rijk en de verzekeraars werden vergoed (AWBZ) zullen voor een groot deel nu onder de Wmo vallen en door de gemeenten worden uitgevoerd. Tegelijkertijd is er, vanwege de bezuinigingen, minder geld beschikbaar. Hoewel gemeente de vrijheid heeft de uitvoering zelf vorm te geven, kan niet alles meer worden betaald. Er moeten keuzes worden gemaakt. Er wordt een groot beroep gedaan op de inventiviteit van gemeente en haar inwoners om de Wmo goed uit te kunnen voeren.

Waarheen met Hoogland?

In 2014 is het veertig jaar geleden dat de dorpsgemeenschappen Hoogland en Hooglanderveen werden toegevoegd aan de gemeente Amersfoort. Vanaf dat moment is er veel veranderd in die omgeving. Dit alles heeft vele mooie dingen met zich meegebracht, maar ook mindere zaken. Maatschappelijke organisaties van Hoogland en Hooglanderveen hebben zich in al die jaren actief ingezet om het karakter van de beide gemeenschappen te behouden.

Die blikken deelnemers in het debat terug naar wat is bereikt en zullen zij een blik in de toekomst werpen.

Programma

Voor deze avond zijn de kandidaten de onderstaande Hooglandse kandidaten voor uitgenodigd: Lineke van Bruggen (PvdA), Koos Voogt (VVD), Angeliek Noortman (CDA) en Jacques Happe (D66). Het debat begint om 20.00 uur.

19.30 uur: Aanvang en ontvangst

20.00 uur: Opening door Gerard Hilhorst, waarna gespreksleider Mark de Groot verder gaat

20.15 uur: Voorstellen van de politieke partijen en hun kandidaten

20.30 uur: Waarheen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in Amersfoort

21:00 uur: Pauze

21:30 uur: Waarheen Met Ons Hoogland in de komende 40 jaar?

22:00 uur: Afronding debat (conclusies en toezeggingen op een rij)

22.30 uur: Einde bijeenkomst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie