Column Joop de Keijzer

4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Aan de toog

Zou Amersfoortse politiek een beetje leven onder de inwoners van Hoogland? Ik zit in muziekcafé De Noot op de vrijdagmiddagborrel en probeer te peilen of er belangstelling is voor de verkiezingen op 19 maart. Samen met barkrukken Theo 'Bokje' Smit, André 'Duveltje' Smits, Jos 'Fluitje' Hak, Kees 'Vaasje' van de Grift, Saskia 'Fluitje' Sanderink, Ron 'Ginger Ale' Martensen en Henk 'Rood Wijntje' Hak hebben we het natuurlijk eerst over de trieste overval op slijterij de Kolkrijst. Iedereen is het erover eens dat eigenaar Theo van de Hoef die gast beter zijn gang had moeten laten gaan, want voor hetzelfde geld was hij er niet meer geweest. Die fles whisky die hij naar de overvaller zijn kop smeet had wel effect, want hij ging er razendsnel vandoor.

Henk wijst op de fles whisky boven de bar, een vijf literfles Famous Grouse. Als Theo die bij de hand had gehad, kon 'dat bontkraagje' het nooit meer navertellen. Bij de familie van de Hoef heeft het er aardig ingehakt. Gelukkig leeft heel Hoogland met ze mee en pakte zoon Wilco met vv Hooglanderveen drie punten bij Amsvorde. Als rock-bluesfestival Highlands ter sprake komt zijn de broertjes Hak heel teleurgesteld in de gemeente Amersfoort, want die had dit muziekspektakel nog kunnen redden, maar besloot om er geen cent meer aan uit te geven. ,,Ze steunen liever de festivals in de binnenstad of het elitaire Proef Amersfoort", was de algemene opinie aan de bar. Nog steeds geen woord over politiek in Amersfoort dus probeer ik voorzichtig of de gekozen burgemeester een goed idee is. ,,Als ik mij kandidaat stel, stemmen jullie dan op mij?" Henk knoeit wat rode wijn, Theo moet heel nodig roken, Jos verslikt zich in een paar nootjes, Kees stoot bijna zijn vaasje om en Ron ziet opeens een bekende. Saskia ziet mij wel staan met die mooie ambtsketen om als ik over 50 jaar bij hun zestigjarig huwelijk op de koffie kom met felicitaties van de gemeente Amersfoort. André wil mij wel als burgervader, dan zijn de gemeenteraadsvergaderingen altijd een feestje.

Als ik vervolgens begin over de lokale partijen dan heeft het gezelschap geen idee op wie ze moeten stemmen. Nog nooit gehoord van het lokale Amersfoort Anders. Als ik Belangen Gemeenschap Amersfoort noem is er geen mens die reageert. Bij Ouderen Politiek Actief (OPA) is alleen een kroegloper aan de andere kant van de bar bekend met deze nieuwkomer. Toch had het nog gezellig kunnen worden als Ben Stoelinga binnenkomt. De grote bebrilde leider van Amersfoort 2014 begint kaartjes uit te delen en wil wel in discussie. ,,Dat je die Koet op twee zet is onbegrijpelijk", hoor ik een biljarter uit de rookruimte roepen. ,,Die hopt van de ene naar de andere partij, wil alleen maar op een verkiesbare plek staan om weer op dat pluche plaats te nemen." Ben wordt gered door zijn groepje leraren en leraressen van 't Hooghe Landt College dat hun maandborrel houd in De Noot. Ze vragen of hun directeur nou eindelijk effe bij ze komt zitten om het glas te heffen. ,,Ben, we zitten hier hoor, mocht je ons missen", hoor ik een vrouwelijke collega roepen. Vijf zetels voorspelt Ben waarna hij wordt meegetroond naar de groep onderwijzers. De rust keert weer, ik ga met het vingertje rond. We proosten op slijter Theo en het Hooglandse carnaval wat altijd goed is voor veel publiciteit en gelukkig niet afhankelijk van subsidie.

Zou die overval nog carnavalisten inspireren tot een thema in de optocht? We vinden het een slecht idee. ,,Mocht iemand zich afvragen wie die Amersfoorter is met die lokfluit, ik was het niet!", zeg ik met een stalen gezicht als ik het café verlaat. ,,Misschien hebben de zusjes van Plateringen van Amersfoort Anders baat bij een lokfluit", hoor ik een darter roepen. Toch nog iemand in de kroeg die de politiek een beetje volgt.

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie