Regionale afspraken voor toekomst passend onderwijs

31 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het onderwijs in de regio en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg heeft donderdag 30 januari afspraken gemaakt om de veranderingen richting passend onderwijs goed te organiseren.

Vanaf 1 augustus 2014 komt er een landelijk nieuw stelsel voor passend onderwijs. Alle kinderen hebben recht op een passende onderwijsplek, ook kinderen met een handicap of gedragsproblemen. Dat kan in het speciaal onderwijs of met extra begeleiding op een reguliere school. Alle schoolbesturen voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs in de regio zijn verenigd in samenwerkingsverbanden.

Wethouders van de betrokken gemeenten waren donderdag op werkbezoek bij de Michaëlschool in Amersfoort, één van de scholen voor speciaal basisonderwijs. Ze spraken onder meer met medewerkers en ouders, en hoorden over de huidige praktijk en samenwerking.

Met de afspraken hebben de partijen in Eemland een gezamenlijke ambitie uitgesproken om kinderen en jongeren met een hulpvraag zo goed mogelijk te helpen. Ook zijn er eerste afspraken gemaakt over onder meer de nabijheid van onderwijs, basisondersteuning, de borging van kwaliteit en de samenwerking met ouders.

Passend onderwijs is niet 'klaar' per 1 augustus 2014, waarschuwt de gemeente. De komende tijd zal binnen het onderwijs nog veel ontwikkeld worden om passend onderwijs verder in te vullen. De eerste periode worden er geen grote veranderingen verwacht met gevolgen voor leerlingen in het speciaal onderwijs, leerlingenvervoer en onderwijshuisvesting. Over die belangrijke onderwerpen is het gesprek inmiddels gestart.

De afspraken werden donderdagmiddag 30 januari met een handtekening bekrachtigd in de Michaëlschool. Naast de gemeenten gaat het om de samenwerkingsverbanden primair onderwijs de Eem, voortgezet onderwijs Eemland, reformatorisch primair onderwijs Berséba en reformatorisch voortgezet onderwijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie