Proef met wormen voor recycling van GFT-afval

30 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wethouder Cees van Eijk gaf donderdagochtend 30 januari met het loslaten van compostwormen in een wormenbak, het startsein voor een praktijkproef onder Amersfoortse huishoudens.

Met het ingebruikstellen van een wormenbak, ter beschikking gesteld door www.wormenbakken.nl start een praktijkproef voor GFT-verwerking aan huis in mini-wormeries. Vijfentwintig huishoudens worden uitgedaagd deel te nemen aan deze praktijkproef. Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente worden de wormenbakken tegen gereduceerd tarief aangeboden. Als tegenprestatie vragen ze deelnemers gedurende de experimentele fase van een jaar hun ervaringen met de wormenbak te delen, informatie te verschaffen over de aard van de 'input' en enkele samples van de 'output' af te staan.

Omgekeerd inzamelen

De wormenbakken leveren een, vooralsnog bescheiden, bijdrage aan het sluiten van stedelijke kringlopen. Dat vindt aansluiting bij recente beleidsontwikkelingen van de gemeente (Van afval naar Grondstof - Grondstoffenplan 2014-2020), waarin het 'omgekeerd inzamelen' centraal staat. Idee daarachter is dat waardevolle stoffen huis-aan-huis worden opgehaald, zodat deze een nieuwe bestemming kunnen krijgen (recyclen én upcyclen).

Weliswaar worden met het nieuwe grondstoffenplan belangrijke stappen gezet richting een afvalloze stad; er blijft sprake van een traditionele afvalinzameling door een externe organisatie. In de WijkWormery hoopt Stichting Eemstad Lab compostwormen (Eisenia foetida) in te zetten om GFT-afval community-based, effectief én lowtech te transformeren in vruchtbare wormenmest. De WijkWormery biedt Amersfoorters de mogelijkheid op laagdrempelige wijze aan te haken en zélf positieve actie te ondernemen. Daarmee draagt de WijkWormery krachtig bij aan de transitie naar een 'afval=voedsel'-benadering en het terugdringen van afvalkilometers. De wormenmest, met gunstige eigenschappen, is rechtstreeks te gebruiken in moestuinen en stadslandbouwprojecten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie