Filmpremière 'Violette' in De Lieve Vrouw

30 januari 2014 om 00:00 Nieuws

LIEVE VROUW - Regisseur Martin Provost maakte een filmportret van de Franse Violette Leduc (1907-1972), die haar leven lang geplaagd werd door depressies, eenzaamheid en haar onvermogen tot liefhebben.

Violette Leduc is een gevierd schrijfster die in de jaren zestig eindelijk doorbrak met werk over sexualiteit, abortus en de aantrekkingskracht tot beide seksen. Tijdens haar moeizame carrière (ook al werd ze in een vroeg stadium geprezen door Sartre en Camus) werd ze begeleid door feministe, filosofe en schrijfster Simone de Beauvoir. Haar hele leven zou Violette onbeantwoord verliefd zijn op De Beauvoir, waardoor hun relatie moeilijk bleef. Emanuelle Devos draagt deze biografie die zo'n twintig jaar uit het leven van de schrijfster beslaat. Ze maakt Violette kwetsbaar, onmogelijk maar vooral beminnelijk.

Violette is geen traditionele biografische film, maar een ontroerend, oprecht en sympathiek portret van een schrijfster wier seksualiteit aan de basis lag van haar werk en die zonder vrees de confrontatie aanging met de pijn en realiteit van het vrouw-zijn.

Vanaf donderdag 6 februari in De Lieve Vrouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie