Runningtherapie: ren voor je geluk

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Hoewel het nog onzeker is of de echte winterkou ons land gaat bereiken, voelen veel mensen zich in dit jaargetijde toch wat somberder dan normaal. Naar schatting hebben zo'n 450.000 Nederlanders last van een 'winterdip'. Ook in de andere seizoenen zijn depressieve gevoelens of burn-out klachten een steeds vaker voorkomend probleem. Runningtherapie, waarbij groepsgewijs (rustig) bewegen in de buitenlucht wordt ingezet om iemands stemming te verbeteren, kan een oplossing zijn.

Martine Vliek, psychosomatisch fysiotherapeut en runningtherapeut bij FyZie Amersfoort, vertelt over deze vrij nieuwe behandelwijze. ,,Het hoofddoel is bewegen om je mentaal beter te voelen, daarnaast is het natuurlijk ook goed voor je lichaam. Je hoeft er absoluut niet sportief voor te zijn, we meten namelijk geen afstanden of lichamelijke prestaties, maar gevoelens. Het gaat erom dat mensen met psychische klachten op een actieve manier aan zichzelf werken. Het programma duurt tien weken, waarbij we twee keer per week met een groep een uur naar buiten gaan en mensen daarnaast nog eens per week zonder begeleiding lopen."

Positieve bijwerkingen

Het actief oplossen van psychische klachten wordt steeds belangrijker volgens Vliek. ,,Een groeiend aantal Nederlanders heeft last van sombere gevoelens. In 2020 wordt verwacht dat depressie de grootste volksziekte zal zijn. Voorkomen is beter dan genezen, dus trek op tijd aan de bel. Iedereen is wel eens somber, maar als zo'n gevoel langer dan twee weken blijft hangen, dan klopt het niet. Steeds meer psychologen en coaches raden Runningtherapie aan. In tegenstelling tot medicatie kent deze behandeling geen negatieve bijwerkingen en komt het resultaat uit iemand zelf in plaats van een pil. Dat verhoogt het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van mensen. Het is ook laagdrempelig: iedereen begint op nul en samen werk je aan je persoonlijke doelen. Vaak zien we al binnen enkele weken vooruitgang. Natuurlijk kan Runningtherapie een diepgewortelde depressie niet oplossen, maar het kan wel zorgen voor de vermindering van medicatie."

Runningtherapie levert zelfs positieve bijwerkingen op, stelt Vliek. ,,Naast dat je er natuurlijk fysiek gezien op vooruit zal gaan, helpt Runningtherapie ook om je leven opnieuw in te delen, slaap je er beter door en bevordert het je sociale leven. De hedendaagse maatschappij is te passief geworden: mensen blijven vaker binnen, zijn bezig met hun gadgets en verliezen het contact met hun lichaam en anderen. Bovendien denken we vaak dat we te druk zijn om even naar buiten te gaan. Het is gezonder om terug te gaan naar een actief leven: bewegen, interactie en terug naar de natuur."

Horde

Donker en kou zijn voor velen een reden om binnen te blijven, maar wachten op de lente is zonde aldus Vliek. ,,Het is goed om te ervaren dat van de bank afkomen, ook in het donker en de kou, je een positief gevoel geeft. Daarnaast kan het lastig zijn om toe te geven dat je hulp nodig hebt als je je somber voelt. Je moet één keer over een horde heen om je op te geven, maar daarna zal het letterlijk gaan lopen."

Voor meer informatie over Runningtherapie bij FyZie, zie: www.fyzie.nl of mail naar mvliek@fyzie.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie