De Flint geeft opdracht aan architectenduo

24 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De aangekondigde vernieuwing van de Flint kan nu echt van start. Na het akkoord van de gemeente Amersfoort op het vernieuwingsplan en het budget, is de organisatie de ontwikkelingsfase ingegaan. Na een uitgebreide aanbestedingsprocedure is de coöperatie van architectencombinatie ADP (Wim Woensdregt) met SHS (Suzanne Holtz Studio) als winnaar aangewezen om de opdracht uit te voeren.

Vier architectenbureaus mochten in de aanbestedingsprocedure hun visie geven op de transformatie van de Flint, op basis van een compleet programma van eisen. Twee bureaus hebben hun visie nader gepresenteerd. De verbeelding van een grondig gerenoveerd, functioneel en aansprekend theater kwam het sterkst tot uiting bij Wim Woensdregt en Suzanne Holtz. Hun schetsen konden medewerkers, directie en projectleiding van de Flint overtuigen van de gewenste nieuwe koers voor het theater, dat oorspronkelijk werd ontworpen door Greiner Van Goor Huijten architecten. Architectenbureau ADP uit Amsterdam is bekend van onder meer verbouwingen aan de Nederlandsche Bank, Achmea en de Staalprijs voor Nedtrain. Holtz, uit Blaricum, werkte onder meer aan het ontwerp en bouwmanagement van het nieuwe pand van reclamebureau TBWA\, Ebbinge & Company en diverse interieurontwerpen voor de Park Plaza Hotel Group.

Kleurrijk en transparant

Directeur Harold Warmelink licht de keuze toe: ,,Het is een zorgvuldige afweging tussen architecten geweest, waarbij creativiteit en effectief omgaan met budget de speerpunten waren. Kenmerkend in het plan van de gekozen architecten is een kleurrijke en transparante as in het hart van het gebouw, op een hoger gelegen niveau. Deze extra laag brengt de kernfuncties van het gebouw samen en oogt zeer modern en uitnodigend. Het ontwerp geeft lucht en ruimte, uitzicht en sfeer. Precies wat we zochten." Woensdregt en Holtz zijn tevreden met het succes van hun presentatie: ,,Een prachtige en uitdagende opdracht", ligt Suzanne Holtz toe. ,,We gaan met volle kracht vooruit om op korte termijn een definitief ontwerp te realiseren."

Grote facelift

Het gebouw van de Flint, dat in de huidige vorm niet meer voldoet aan de wensen van de theater- en congresbezoeker, wordt een icoon in de stad. Het resultaat is een passende omlijsting voor het belangrijke cultuurgebouw, met een hoogwaardige theaterprogrammering en ruime voorzieningen voor de zakelijke markt. Rob Smith van L5 communicatie + design, onderdeel van het ontwerpteam dat vanuit de Flint wordt aangestuurd, denkt mee over de visuele uitstraling van het gebouw. "De foyers en het restaurant krijgen een grote facelift. Waar nu nog muren en obstakels zijn, worden straks alle ruimtes met elkaar verbonden. Het publiek zal het theater op een hele andere manier beleven."

Heropening in september

Het definitief ontwerp wordt in maart gepresenteerd. De uitvoering van de verbouwingswerkzaamheden staat gepland voor komende zomer, met een follow-up in de zomer van 2015. In september 2014 zal de heropening van het theater- en congresgebouw plaatsvinden. Bewaking van planning en proces ligt in handen van projectleider Shirley de Rooij-Sluiter van Sure Vastgoed Advies, in nauwe samenwerking met de Flint.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie