Aantal misdrijven in Amersfoort blijft bijna gelijk

22 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De betrokkenheid van Amersfoorters bij de veiligheid in de stad wordt in 2014 verder versterkt, meldt de gemeente. Vorig jaar steeg het aantal deelnemers aan Burgernet van 3.000 naar ruim 13.000, en ook zetten nog steeds 420 stadsbewoners zich in als Veiligheidsambassadeur. Met het Jaarplan 2014 van het Integraal Veiligheidsprogramma wordt ernaar gestreefd de bijdragen aan veiligheid door bewoners verder te versterken. Binnenkort wordt de gemeenteraad gepeild over de voorgestelde prioriteiten voor 2014.

Elk jaar maakt de gemeente een jaarplan in het kader van een Integraal Veiligheidsprogramma, waarin thema's worden benoemd en prioriteiten worden gesteld. Voor het nieuwe jaar gaat het onder meer om overlast en verloedering, fietsdiefstal, auto-inbraak en vernieling, woninginbraken en overvallen.

Het thema woninginbraken krijgt veel aandacht dit jaar. Niet alleen wordt ingezet op mogelijke preventieve acties, ook is er veel aandacht voor potentiële daders. Een persoonsgerichte aandacht in regionaal verband moet leiden tot een verdere daling van het aantal inbraken. Het digitaal opkopersregister, waardoor de afzetmarkt van gestolen goederen wordt voorkomen, is in 2013 van start gegaan en vormt ook in 2014 een element in de aanpak.

Veiligheidscijfers 2012

De burgemeester maakte dinsdag 22 januari ook de jaarcijfers bekend op het gebied van veiligheid over 2013. In 2013 is het totaal aantal misdrijven in Amersfoort met één procent gestegen ten opzichte van 2012. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door een stijging van het aantal fietsdiefstallen en zakkenrollen.

Woninginbraken

Het aantal woninginbraken is in 2013 met vier procent gedaald ten opzichte van 2012. In de eerste acht maanden daalde de het aantal woninginbraken zelfs nog sterker, maar het nam weer toe in de periode september tot en met december Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 12 procent. Steeds vaker ging hier hierbij om pogingen tot inbraak.

Geweld en jeugd

Het aantal geweldsmisdrijven is vorig jaar met 6 procent gedaald. Opvallend is de stijging van het aantal overvallen van 7 naar 13 (een plus van 86 procent). Grote dalingen zijn waar te nemen bij zedenmisdrijven (44 procent minder) en huiselijk geweld (14 procent minder). Het aantal meldingen van jongerenoverlast nam af met 8 procent ten opzichte van 2012.

Fietsendiefstal

Het aantal fietsendiefstallen is vorig jaar fors toegenomen met 28 procent. Naast de binnenstad en het Centraal Station vallen twee locaties daarbij op: Station Vathorst en Station Hoevelaken. Na diverse maatregelen gedurende het jaar op de hotspots, daalde het aantal fietsdiefstallen daar. Het aantal auto-inbraken is licht toegenomen met 1 procent en het aantal vernielingen is met 7 procent gedaald.

Het complete overzicht van veiligheidscijfers over het afgelopen jaren is te vinden op www.amersfoort.nl/veilig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie