'De KAMV blaast er weer op los'

20 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De oudste muziekvereniging uit de regio, de Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging, viert dit jaar haar 125-jarige jubileum. De blazers, de slagwerkers, en het studieorkest PreBeatz geven op zaterdag 28 juni een concert op het Lieve Vrouwekerkhof. ,,De muren zullen er wederom van dreunen."

Edgar Lerk, voorzitter van de jubileumcommissie, laat een krantenbericht uit 1901 lezen: ,,De Muziekvereeniging Caecilia gaf maandagavond een uitvoering op den Hof, die door een talrijk publiek werd bijgewoond. Caecilia blies er weer op los dat de muren ervan dreunden." Dit jaar viert de vereniging, die tegenwoordig de Koninklijke Amersfoortse Muzievereniging heet, haar 125-jarige jubileum. Op zaterdag 28 juni geven zij een gratis jubileumconcert op het Lieve Vrouwenkerkhof samen met pianist Jan Vayne. Het orkest begeleidt de bekende pianist op de tonen van Gershwin's 'Rapsody in Blue'. ,,Bij het 110-jarig bestaan hebben wij op dezelfde locatie de 'Ouverture 1812' van Tchaikovsky gespeeld, compleet met kanonschoten. Het stuk gaat namelijk over de oorlog met Napoleon. Misschien weten mensen het nog wel." Op zaterdag 22 maart kunnen alle oud-leden de herinneringen weer eventjes ophalen. Dan organiseert de vereniging een reünie, twee voorgaande dirigenten en de huidige dirigent begeleiden de muzikanten op deze speciale avond.

Jonge aanwas

De KAMV bestaat uit ongeveer honderd leden en doet er veel aan om nieuwe leden te interesseren. ,,Wij hebben bijvoorbeeld een vader in het studie orkest die vanwege zijn kinderen klarinet is gaan spelen. Zij dochter speelt klarinet, en door het brengen en halen is hij enthousiast geworden." De KAMV bestaat uit vier onderdelen: Het blaasorkest, oftewel de harmonie, bestaat uit ongeveer vijfenveertig leden. De slagwerkgroep doet niet geheel onverdienstelijk aan kampioenschappen mee, een opleidingsorkest bij de blazers en een opleidingsorkest bij de slagwerkers genaamd 'PreBeatz'. Deze kweekvijver voor jonge muzikanten is ontstaan uit de behoefte aan een vervolgtraject voor leerlingen van de muziekschool. De dirigent is tevens de leraar en dit orkest geeft ook regelmatig een concert. De leden moeten examens doen en diploma's halen om een minimaal niveau te hebben om door te stromen naar het grote orkest. Lerk vertelt dat de verenging blij is met de verjonging door de aanwas van middelbare scholieren.

Lerk speelt klarinet bij de harmonie sinds 1995. Sinds eind jaren negentig is deze harmonie een nieuwe weg ingeslagen. ,,Vanaf die tijd zijn we geen marsharmonie meer, we lopen niet meer buiten. Nu genereren we inkomsten via optredens." Hij weet nog goed dat het op Koninginnedag elk jaar raak was: ,,Om acht uur 's ochtends liepen we al door Zielhorst. Drumband voor en de harmonie erachter, de klassieke opstelling dus. Veel mensen vonden het prachtig, maar we hoorden ook een hoop gevloek."

Historie

Aan het eind van de 19de eeuw was in de garnizoensstad Amersfoort het Regiment Rijdende Artillerie gelegerd. Dit regiment kende een eigen fanfare, maar tot verdriet van talloze inwoners werd in 1881 het regiment overgeplaatst naar Leiden. Om de leegte te vullen richtten een aantal inwoners op 10 maart 1889 de muziekvereniging Caecilia op. Al snel kreeg de vereniging grote bekendheid in de stad. Vanaf 14 oktober 1950 is de A.M.V. gerechtigd het predikaat 'Koninklijke' in haar naam te voeren en vanaf die datum heten zij de K.A.M.V. In juli 1956 krijgt de vereniging van de gemeente Amersfoort een stuk grond aan de Dirk Loogenstraat aangeboden. Op 8 februari 1958 legde mevrouw Loos-De Vogel de eerste steen, de feestelijke opening van het gebouw vond plaats op 31 mei 1958. Tegenwoordig repeteren zij hier nog steeds.

Met een groter orkest wil de vereniging de 'Carmina Burana' van Orff uitvoeren, op zaterdag 15 november in het ICOON in Vathorst. ,,Voor deze gelegenheid zoeken wij muzikanten van buitenaf, en mensen die willen meezingen in het eenmalige koor." Voor informatie en het jubileum programma: www.kamv.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie