Liedkunst in zondagochtendconcert

17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bariton Robbert Muusse en pianiste Micha van Weers brengen op zondag 26 januari om 11.00 uur de liedcyclus 'Die Schöne Müllerin' in een koffieconcert in de Amersfoortse St. Aegtenkapel. Die Schöne Müllerin is de beroemde liedcyclus van Franz Schubert. Hij baseerde de cyclus op twintig gedichten van Wilhelm Müller.

door Peter Bruinsma

De inhoud is typisch romantisch: een jonge molenaarsknecht is op Wanderschaft, de reis die jonge gezellen maakten om ervaring op te doen en om werk te vinden. Zijn liefde voor de molenaarsdochter wordt niet beantwoord want zij kiest voor de jager, die een aanzienlijker beroep heeft. Vertwijfeld hierover verdrinkt de ongelukkige molenaar zich in de beek. Robbert Muusse zingt de cyclus in de komende weken regelmatig op het concertpodium. ,,En toch wordt het nooit routine", onderstreept hij. ,,Elke keer weer ontstaat er wat nieuws. Dat hangt samen met de akoestiek van de ruimte waar wij optreden, met het aanwezige publiek en je eigen gevoelens op dat moment. De Aegtenkapel is geweldig; je kunt er heel mooi en intens musiceren. Elk detail is hoorbaar. Het zingen van liederen is het overbrengen van een verhaal, waaraan de muziek een dimensie toevoegt. Het is niet voor niets dat Schubert zo geporteerd was van de teksten van Müller. Zij waren door de woordkeus, de lyriek en het ritme zeer geschikt om op muziek te worden gezet. Schubert creëerde daarmee een volmaakte eenheid van woord en toon."

Net als in die andere beroemde liedcyclus: Winterreisse, kent Die Schöne Müllerin ook een verborgen boodschap die de luisteraar zelf interpreteert. Winterreise werd daarom bij de eerste uitvoering door Schubert zelf al meteen niet begrepen. ,,Later zullen jullie alles begrijpen", verklaarde Schubert daarom.

Robbert Muusse weet dat het belangrijk is om de spanning vast te houden tijdens de uitvoering van de twintig liederen. ,,Het publiek wordt als het ware meegezogen. Je moet jezelf in het verhaal voegen; als zanger maar ook als luisteraar. Je voelt de concentratie. Ik zing ook programma's die uit losse liederen of liedgroepen bestaan, weliswaar thematisch opgebouwd, maar toch ligt de concentratie dan op een ander niveau."

Muusse draagt zijn kennis en kunde ook over op zijn leerlingen. Daarom geeft hij lessen en masterclasses. ,,Dan daag je mensen uit, maak je ze bewust van de tekst en probeert ze op een hoger plan te laten musiceren, waarbij ze hun eigen klank en uitstraling behouden." Zelf heeft Robbert Muusse les gehad van beroemde zangers als Barbara Bonney, Robert Holl en Jard van Nes en ontving hij de Mees Pierson Award in 2004. Muusse zingt ook in oratoria en opera's, maar de liedlkunst heeft toch een speciaal plekje. ,,Zingen van liedkunst is tenslotte vocale kamermuziek; kwetsbaar misschien in de uitvoering door één zanger en één pianist, maar daarom zo intens en gevoelvol."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie