Atheïst met respect voor geloof

17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De één mist de kerk als kiespijn, de ander kan niet leven zonder zijn of haar kerkelijke gemeenschap. In de rubriek 'Ik geloof (niet)' bevragen we meer of minder bekende Amersfoorters over hun relatie met de kerk. Deze keer sprak Deborah Hempenius met Jermain van der Bogt, onder meer bekend als de zanger Wudstik die in 2013 meedeed aan het televisieprogramma The Voice of Holland.

Wat heeft u met de kerk?

,,Ik heb op een christelijke basisschool gezeten waar elke ochtend uit de Bijbel werd gelezen. Mijn grootouders waren christelijk en gelovig en trouw aan de kerk, maar ondanks deze achtergrond hoefde ik nooit naar de kerk. Ik heb er ook geen behoefte aan."

Wat is de reden dat u (niet) kerkelijk bent?

,,Voor mij zijn de termen 'niet kerkelijk' of 'niet gelovig' twee verschillende dingen. Ik geloof niet dat een religie bepaalt hoe je moet leven. Alsof je alleen een plek in de hemel kunt verdienen door nu te luisteren naar de Heer. En je anders automatisch in de hel terecht komt waar je opgewacht wordt door de Duivel en zijn Hellehonden. Ik denk eerder dat hij je ontvang met een fles Whisky en zegt: Lekker bezig ouwe! Zo deed ik het nou ook!"

Wat gelooft u wel?

,,Ik ben in feite een atheïst met respect voor elk geloof. Ik heb wel affiniteit met het boeddhisme. Deze geloofsovertuiging legt niets op, maar 'begeleidt' en stelt vragen. Zoek het niet ergens anders, maar diep in jezelf. Vraag geen vergiffenis aan een hogere macht, maar aan jezelf. Kijk jezelf aan in de spiegel en overtuig jezelf ervan of iets wel of niet goed voelt. Vraag vergiffenis bij de mensen die je pijn hebt gedaan. Veroordeel niet, want dat is slechts een spiegel van je eigen fouten en tekortkomingen. Iedereen vindt zijn eigen antwoorden en lessen, want niemand is hetzelfde. Dat laat andere geloofsovertuigingen ook in hun waarde."

Hoe zou de kerk eruit moeten zien om aantrekkelijk voor u te zijn?

,,Ik ben in het Vaticaan geweest en aantrekkelijker dan dat kan het niet worden. Je zou er bijna in geloven! Voor mij maak je het aantrekkelijk als de predikant begint met: Ga van je eigen kracht uit, geloof in jezelf en in ieder ander wezen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie