Stad bedenkt naam voor nieuw gebouw CNME

17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het nieuwe onderkomen van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) moet een groen huis voor alle Amersfoorters worden. Daarom kunnen alle inwoners meedenken over een naam voor dit gebouw. Indienen van een naam voor het nieuwe gebouw kan tot uiterlijk 12 februari via de Facebook-pagina van het CNME of per email: cnme@amersfoort.nl.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het CNME op vrijdag 17 januari opende wethouder Cees van Eijk (onder andere Milieu en Duurzaamheid) de inschrijving van de namenwedstrijd. De bouw van het nieuwe CNME start in april.

Stemmen via Facebook

Een jury met onder andere wethouder Van Eijk selecteert drie inzendingen. Daarna is de keuze aan de stad: via Facebook mogen Amersfoorters stemmen op de beste naam. Uiteindelijk wint de naam met de meeste 'likes'. Deze naam komt al op het bord bij de bouw te staan.

Er is gekozen voor stemmen via Facebook, omdat dit laagdrempelig en eenvoudig is en er kunnen veel mensen aan deelnemen. Mensen die niet gebruik maken van Facebook kunnen een naam mailen naar cnme@amersfoort.nl. Stemmen op de drie geselecteerde namen is voor hen niet mogelijk, maar zij kunnen anderen wel oproepen om via Facebook hun voorkeur kenbaar te maken.

Start bouw in april

Op dit moment wordt de aannemer voor de nieuwbouw bepaald. Naar verwachting start de bouw in april en is eind 2014 of begin 2015 het gebouw klaar. Omdat het de bedoeling is dat het CNME een duurzame ontmoetingsplek blijft, wordt het nieuwe onderkomen zelf ook duurzaam gebouwd, ingericht en gebruikt. Zo krijgt het CNME warmte-koudeopslag: een manier om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem en daarmee gebouwen te verwarmen of te koelen. Verder voorkomen dikke muren opwarming van het gebouw in de zomer en afkoeling in de winter.

Voor het ontwerp heeft architect Onix zich laten inspireren door een boerenschuur, omdat dit goed aansluit bij de landelijke, natuurlijke en cultuurhistorische omgeving van Landgoed Schothorst waar het CNME onderdeel van is. Het nieuwe gebouw krijgt veel raampartijen om het ruim en licht te laten aanvoelen. De buitenkant van het gebouw wordt bekleed met verduurzaamd elzenhout uit Nederland.

Het voormalige onderkomen van het CNME brandde in september 2010 af. Twee jaar later stemde de gemeenteraad in met het programma van eisen voor een nieuw gebouw. Samen met de gebruikers is een definitief ontwerp gemaakt.

Meer informatie over de namenwedstrijd staat op Facebook (CNME Centrum voor Natuur en Milieu Educatie). Over het nieuwe gebouw staat meer informatie op www.amerfoort.nl/cnme.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie