Nieuw verbindingsteam jeugdzorg doet beroep op netwerk jongere

16 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Altrecht, Amerpoort, Jellinek Gooi en Vechtstreek, Reinaerde en Youké (voorheen Trajectum en Zandbergen) bundelen een deel van hun zorgaanbod in de vorm van een Verbindingsteam. Het team richt zich op jongeren van 12 tot 23 jaar die door hun problemen met bijvoorbeeld drugs of geweld uit huis dreigen te worden geplaatst of vast lopen op school, werk of thuis. Jongeren, gezinnen en collega hulpverleners kunnen sinds kort in regio's Eemland, Gooi- en Vechtstreek en Foodvalley samenwerken met deze teams.

Opvallend is volgens de partners de samenwerking van het team met JIM (door Jullie Ingezette Mentor). Een zelfgekozen bekende van de jongere, die in samenspraak met hem of haar, het gezin en het team ondersteuning biedt. De hulp wordt zo georganiseerd dat de jongere in zijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen, gewoon naar school of werk kan en de kans krijgt zijn mogelijkheden te ontplooien

Vertrouwenspersoon

De jongere en het gezin pakken samen met een zelfgekozen vertrouwenspersoon uit het persoonlijke netwerk de problemen aan. Deze persoon wordt JIM genoemd en is de sleutelpersoon voor het Verbindingsteam. JIM wordt intensief geholpen door de specialisten in het Verbindingsteam. De specialisten werken in de jeugdzorg, verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Lokale hulpverleners zoals leraar, politieagent of huisarts werken mee. Een wijkteam in de buurt legt vaak het eerste contact met het Verbindingsteam en blijft in nauwe samenwerking goed op de hoogte van de voortgang. Het is in Nederland een unieke manier van samenwerken met het sociale netwerk van de jongere en zijn gezin en de ketenpartners. Het past bij de beweging om jeugdzorg dichtbij en vanuit een veilige en vertrouwde omgeving te organiseren.

Met de jongere wordt een mentorprofiel gemaakt. Een sportcoach, een tante of de moeder van de beste vriend. De jongere kiest zelf en (her)pakt de regie. Ziet de vertrouwenspersoon het zitten om minimaal een jaar lang met de jongere mee te denken over belangrijke keuzes, af en toe een kopje koffie te drinken en wekelijks contact te hebben? Dan start voor de jongere en het gezin de behandeling vanuit één team en met begeleiding van JIM op de locatie die voor de jongere prettig is.

Met dit initiatief wil het Verbindingsteam goede zorg bieden en ingrijpende en vaak dure uithuisplaatsingen voorkomen, door JIM te helpen en de regie bij de jongere of het gezin te houden. Onderzoeksbureau Labyrinth (www.labyrinthonderzoek.nl) onderzoekt in de komende tijd de effectiviteit van het Verbindingsteam en meet hoe JIM en de gezinnen de hulp ervaren. Oftewel zijn de resultaten beter en tegen lagere kosten? Adviesbureau Seinpost (www.seinpost.com) onderzoekt de financiële aspecten om te bepalen of het traject goedkoper is dan een uithuisplaatsing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie