Bert Keizer geeft de 'Preek van de leek'

16 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bert Keizer, verpleeghuisarts, filosoof en schrijver gaat op zondag 2 februari de uitdaging aan; hij beklimt om 16.00 uur de kansel van de St. Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand 31 in Amersfoort voor 'De preek van de leek'.

Keizer schreef recent het bejubelde boek 'Tumult bij de uitgang; lijden, lachen en denken rond het graf'. Lezers van het dagblad Trouw kennen hem ook van zijn wekelijkse columns. Hij is een geboren Amersfoorter met wortels in Hoogland. In zijn preek blikt hij terug op zijn familiegeschiedenis en zijn verhouding tot de kerk en het geloof, waar hij als tiener afstand van nam. Geen rancuneus verhaal, maar eerder een overpeinzing over de functie die de kerk en het geloof in deze tijd wel of niet meer (kan) hebben. Opgegroeid in katholiek Amersfoort bezocht hij met zijn familie de Elleboogkerk en later de St. Franciscus Xaveriuskerk. Het wordt dus een nostalgische 'thuiswedstrijd'.

De preek van Bert Keizer is de eerste in een serie van drie. Op 2 maart wordt Ide Koffeman verwelkomd, voormalig programmeur van de Amersfoortse Popkelder en tegenwoordig projectmanager bij Mojo Concerts. Op 6 april sluit Joke Hoolboom, directeur van het in Amersfoort gevestigde Holland Opera, deze serie af.

Preek van de Leek

Voor de Preek van de Leek033 worden telkens bekende en minder bekende Amersfoorters uitgenodigd met een mooi verhaal. Ze zoeken daarbij een gevarieerd gezelschap van 'lekenprekers'. Zo hopen ze de Preek van de Leek voor een breed Amersfoorts publiek aantrekkelijk te maken.

,,Hoewel het stramien steeds hetzelfde is, blijkt de manier waarop de liturgie wordt ingevuld iedere keer weer een verrassing. Dat is het ook voor ons", schrijft Ruth Gorissen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie