SBO Michaëlschool is een Excellente School

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De SBO Michaëlschool uit Amersfoort ontving maandagmiddag 13 januari in de Nieuwe Kerk in Den Haag, uit handen van premier Rutte en staatssecretaris Dekker, het predicaat Excellente School 2013. Het is het tweede jaar op rij dat de predicaten worden uitgereikt. ,,U maakt het verschil en dat verdient waardering. Er zijn nou eenmaal goede en minder goede scholen in Nederland. Ik vind het hoog tijd dat de grijze deken van gelijkheid er eindelijk af gaat. Verschil mag er zijn. U geeft steengoed onderwijs", aldus staatssecretaris Dekker.

Dekker (OCW) was vol lof over scholen die het predicaat toegekend kregen. ,,Het verschil tussen een goede school en een excellente school, tussen een zeven en een tien, maken we niet in Den Haag. Dat verschil wordt gemaakt op de school zelf. En daarom is het zo belangrijk dat excellente scholen andere scholen helpen om zich te verbeteren."

Dit jaar kwamen voor het eerst ook scholen voor Speciaal Basis Onderwijs (SBO) in aanmerking voor een predicaat. Drie scholen voor Speciaal Basis Onderwijs kregen het toegekend. De SBO Michaëlschool behoort dus tot de drie beste SBO scholen van Nederland. Een jury met acht leden, bijgestaan door negentien externe experts, bezocht alle scholen die voor een predicaat in aanmerking kwamen.

Onderscheidend

Excellente scholen zijn scholen die over de volle breedte goede resultaten halen, zowel op kernvakken als daarbuiten. Daarnaast spelen de omstandigheden waaronder een school werkt een belangrijke rol. Ook is de wijze waarop een school zich onderscheidt op een specifiek onderwijsgebied een belangrijk criterium, zoals de aandacht voor leerlingen die het erg goed doen of voor leerlingen die juist extra ondersteuning in de klas nodig hebben.

De SBO Michaëlschool behaalt volgens de jury goede resultaten op alle leergebieden en heeft een opbrengstgerichte cultuur. De inrichting van het leerproces kenmerkt zich door een hoge professionaliteit, een duidelijke structuur en een doordachte didactische organisatie. Het verband tussen de inrichting van het onderwijsleerproces en de resultaten is duidelijk door een goed uitgewerkt systeem van kwaliteitszorg met analyses en interventies, dankzij de brede registratie van resultaten.

Het eigen excellentieprofiel van de school komt naar voren in veel extra ondersteuningsmogelijkheden die de school biedt vooral op sociaal-emotioneel gebied.

De school als geheel heeft een coherent verhaal (de aanpak komt voort uit een visie en leidt tot resultaten), dat onder meer naar voren komt in haar focus op voortdurende verbetering gepaard aan concrete, ambitieuze doelen.

Interessante punten uit referenties zijn de duidelijke ambitie die de school heeft om naar buiten te treden en actief samen te werken.

In het oordeel van de jury werd nog opgemerkt dat de jury veel respect heeft voor de manier waarop deze sbo-school zich vanaf de beoordeling zwak in 2006 met veel energie en professionaliteit heeft ontwikkeld tot de dynamische school van nu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie