RC Eemland op koers

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Door de 5-13 overwinning op de Utrechtse Rugbyclub blijft RC Eemland op koers en voert na twee wedstrijden het klassement aan in de Nationale Plate (degradatiepoule). Dat de uitwedstrijd tegen Utrecht geen eenvoudige opgave zou gaan worden, stond voor aanvang eigenlijk al vast daar de thuisclub op eigen terrein moeilijk te verslaan is.

Ondanks dat Eemland had afgesproken om veel gebruik te maken van de backline, was het Utrecht dat de wedstrijd met hun voorwaartsen domineerde. Hierdoor ontstonden er veel scrums en mauls, een spelletje dat de thuisclub tot in detail beheerste. De zware mannen van Utrecht dwongen Eemland tot forse krachtsinspanning en zagen hun aanvalsacties in de 20ste minuut beloond met een try (5-0). En die stand werd tot aan het rustsignaal knap verdedigd.

In de tweede helft eenzelfde beeld met een aanvallend Utrecht en een verdedigend Eemland. Maar na een vijftiental minuten in die tweede helft kenterde de wedstrijd en wist Eemlander Umraan Jadwat door te breken en aan de zijkant een try te drukken. Met een benutte conversie van Jost de Graaf leverde dat een 5-7 voorsprong op voor Amersfoort. Met het inzetten van de geroutineerde Anno Wielhouwer en trainer/coach Johann du Plessis kreeg Eemland meer en meer vat op de wedstrijd en moest Utrecht steeds vaker aan de noodrem trekken.

Dat leverde halverwege de tweede helft een penalty op die door wie anders dan de Graaf vlekkeloos tussen de palen verdween (5-10). Alhoewel Utrecht bleef opstomen, hield de Amersfoortse verdediging goed stand en wist in de laatste fase van de wedstrijd de voorsprong uit te breiden naar 5-13 (penalty van de Graaf). En die voorsprong gaf Eemland vervolgens niet meer uit handen wat een zwaar bevochten 5-13 eindstand opleverde. Komend weekend treedt Eemland in Hoek van Holland aan tegen de Hookers, de huidige nummer drie in de poule. Daar zal uit een ander vaatje getapt dienen te worden om tot winst te komen.