CU: één stedelijk hulpcentrum inrichten

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenteraad bespreekt op dinsdag 14 januari op initiatief van de ChristenUnie het verstrekken van gemeentelijke kredieten aan inwoners die voor een lening door de bank zijn afgewezen. Als mensen geld nodig hebben voor de inrichting van hun huis, worden ze door de Sociale Dienst vaak verwezen naar de Kredietbank Nederland. Daar kunnen zij een lening afsluiten van duizenden euro's. Vervolgens wordt hun uitkering jarenlang gekort om die lening weer af te kunnen betalen. En sommige mensen komen daardoor later in de problemen, als de afbetalingsregeling toch te zwaar blijkt te zijn.

De Kredietbank werkt landelijk en heeft geld tekort vanwege de economische crisis, waardoor leningen niet meer verstrekt kunnen worden. Aan de deelnemende gemeenten is gevraagd om geld voor te schieten, voor Amersfoort gaat dit om een bedrag van 250.000 euro.

De ChristenUnie wil liever niet dat mensen leningen afsluiten als dat niet noodzakelijk is. Nu de Voedselbank, de Kledingbank en de Speelgoedbank in één locatie trekken, wil de ChristenUnie onderzoeken of deze locatie niet omgevormd kan worden naar een stedelijk hulpcentrum, waar hulpgevers en hulpvragers elkaar ontmoeten. Hulpvragers kunnen op deze locatie zoveel mogelijk gratis goederen verzamelen om bijvoorbeeld hun huis mee in te richten. En ook gulle gevers kunnen meer doen dan alleen voedsel of kleding schenken. Meubilair mag dan ook. En als een bedrijf een goede daad wil verrichten door een vloer aan te leggen, is het ook van harte welkom. Als er een Kredietbank Amersfoort komt in diezelfde locatie, kunnen de goederen die nog wel aangeschaft moeten worden alsnog via een lening gekocht worden. Maar die lening is dan wel lager en zal een minder zware belasting vormen voor de hulpvrager. Morgen zal de gemeenteraad debatteren over dit voorstel van de ChristenUnie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie