Kleinschalig, positieve aandacht en maatwerk

13 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In een kleinschalige leeromgeving positieve aandacht geven en maatwerk leveren. Dit is in de kern het onderscheidend vermogen van Studiecentrum Acht dat door Hans te Beek en zijn dochter Monique wordt aangestuurd. „Scholieren vinden hier een rustpunt om leerplezier en -motivatie te vinden of te hervinden. De opwaartse resultaten op school komen dan vanzelf bovendrijven."

Aan het woord is Monique die als huiswerkbegeleidster en psychologe verbonden is aan dit studiecentrum. Als psychologe heeft zij de dienstverlening van Studiecentrum Acht behoorlijk kunnen verbreden. „Het is voor mij van wezenlijk belang om van elke leerling, die hier nieuw aanschuift aan de studietafel, een goed beeld te hebben om uiteindelijk in te kunnen spelen op de oorzaken van onder meer de opgelopen leerachterstand, het motivatieverlies of andere factoren die de schoolprestaties ondermijnen. Desgewenst kunnen we een IQ-test afnemen die de ouders een getrouw beeld geeft omtrent het opleidingsniveau van hun kind. In sommige gevallen vragen ouders namelijk teveel van hun kinderen, met alle nare gevolgen van dien. Want hoe hoger de ouderlijke druk, des te hoger is de tegendruk van het schoolgaande kind."

Al deze gegevens vormen een prima opmaat om de leertechnisch ontspoorde scholier weer zelfverzekerd op de rit te krijgen. ,,Dat is ook een van de redenen waarom we een kleinschalige leeromgeving prefereren. Een stukje aandacht is maar al te vaak de ontbrekende schakel waarmee de scholier de leermotivatie kan ontdekken of terug kan krijgen."

Terwijl op deze donderdagmiddag nagenoeg alle stoelen in de drie studieruimten zijn ingenomen, vertelt Hans dat zijn studiecentrum ook ingericht is voor scholieren die van tijd tot tijd gebruik willen maken van de huiswerkbegeleiding. „We hebben scholieren die op afspraak - hetzij doordeweeks of op een zaterdag - zich extra willen voorbereiden op een lastig tentamen, citotoets of examen. Voorts bieden we ook bijles aan indien een scholier vastgelopen is in een vak. Maar het kan evengoed zo zijn dat hij of zij ondersteuning nodig heeft in meerkeuzevragen, het begrijpen van vraagstellingen of het doorgronden van tekstsommen. Dit stukje aandacht kan ook een brug slaan naar de verbetering van de schoolprestaties. En dat geldt met name voor een goede planning. Natuurlijk kan iedereen rondom elektronische of sportieve verlokkingen een planning maken. Het nakomen ervan verdient juist aandacht. Wij coachen hen daarin met uiteindelijk een VMBO-, MBO-, HAVO-, VWO- of HBO-diploma als eindresultaat."

Studiecentrum Acht

Everard Meysterweg 12a

(ingang tussen nr. 12 en 14)

3817 HD Amersfoort

tel. 06-40328863

studiecentrum.acht@gmail.com

www.studiecentrum-acht.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie