Harrie en Twee Meesters in Theater de Flint

9 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Jon van Eerd in een dolkomische wervelwind van gierende intriges en koddige misverstanden. In zijn nieuwe komedie is Van Eerds bekende personage Harrie Vermeulen een Middeleeuwse herbergier die het aan de stok krijgt met twee schoonmoeders. Het stuk is geïnspireerd op de wereldberoemde komedie 'Knecht van twee meesters' van Goldini, een Italiaanse toneelschrijver uit de achttiende eeuw.

door Ellen de Jong

In 'Harrie en Twee Meesters' speelt Mark de rol van Berend Blok die zich voordoet als Koenraad de Bruyne. ,,De hele voorstelling denkt iedereen dat hij Coenraad is en dat zorgt voor veel verwarring en spanning en aan het eind blijkt dat hij eigenlijk Berend Blok is. Hoewel ik het idee heb dat ik alles wel kan spelen als je er helemaal induikt en er flink aan werkt, is dit niet per se een rol die me op het lijf geschreven is. Ik heb me nu het personage dat ik speel eigen gemaakt, maar niet dat ik van tevoren dacht: dit is nu precies iets voor mij, daar ik ook nog eens een bedrieger speel!"

Het stuk gaat over Harrie Vermeulen, Jons bekende personage, dat elke voorstelling terugkomt, en dit keer is het publiek in de Middeleeuwen beland. Daar runt hij een herberg waar een huwelijk wordt voltrokken dat voor veel verwikkelingen en verwarring zorgt. Berend komt daar met een doel, namelijk om een bruidschat op te eisen, maar zijn plannen worden steeds gedwarsboomd door Harrie die verkeerde beslissingen neemt en verkeerde dingen zegt waardoor Berend steeds kwader wordt en alles op een zeker moment aan hem moet overlaten om het tot een goed einde te brengen. ,,Maar dat gaat natuurlijk volledig mis met veel spanning als gevolg."

Mark heeft de afgelopen jaren veel tv-werk gedaan ,,En dat houdt in dat er weinig of geen tijd is om te repeteren en dus leer je je goed voor te bereiden. En nu is er veel repetitietijd, echt een luxe voor me, en het is ook een andere manier van repeteren. Normaal gesproken ga je op zoek naar je rol en diep je die uit en hier begonnen we direct met het neerzetten van alle scènes en dat is nieuw voor mij. Waarbij je op het juiste moment op de juiste plek moest zijn en op het juiste moment iets moest zeggen en op het goede moment weer af moest gaan. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan die hele rol uitdiepen en daar moest ik aan wennen om dat op die manier te doen. Maar ik heb me er aan overgegeven en daarna hard gewerkt om die rol er aan op te hangen. En dat is gelukt denk ik."

In een komedie gaat het vaak niet zozeer om het verhaal. Maar: ,,Men krijgt absoluut het verhaal mee, daar hebben we ook flink aan gewerkt. Jons rol daarin is om voor de verwikkelingen en de verwarring te zorgen en wij moeten het allemaal opvangen en daarmee spelen. Maar het is ingewikkeld, je moet de hele voorstelling goed opletten, maar dan krijg je ook waar voor je geld!"

26 januari, 20.15 uur, Met Jon van Eerd, Arie Cupé, Lucie de Lange, Margo Dames, Anouk Kalter, Guus Voogt, Cathelijne de Sonnaville en Mark Sloof van Toor. Regie Caroline Frerichs. Reserveren: tel.033-4229 229, www.deflint.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie