Nieuwe literaire diners en Nacht van de Literatuur

9 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ontspannen dineren en tussen de gangen door genieten van verhalen en gedichten kan ook weer in 2014 tijdens de Literaire Diners die plaatsvinden op 24 februari, 14 april en 20/21 juni in Leerhotel Het Klooster. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.leerhotelhetklooster.nl/literairdiner.

Het eerste diner staat in het teken van de taal van verkiezingsprogramma's. Op 19 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en daarom vindt tijdens dit diner het Grote Taal- en Cultuurdebat plaats. Een aantal prominente en deskundige Amersfoorters zal alle verkiezingsprogramma's van de lokale politieke partijen becommentariëren. Is er opnieuw sprake van woeste beloften die nooit waargemaakt kunnen worden? Hoe transparant is het taalgebruik? Wordt er 'vaagtaal' gehanteerd? Tekstanalyticus Hemmo Hemmes past zijn zelfontwikkelde 'planchecker' toe op verkiezingsprogramma's om de kwaliteit van het taalgebruik te beoordelen. Ron Jagers gaat op zoek naar uitspraken in de programma's over cultuurbeleid. Alle lijsttrekkers gaan onder leiding van Patrick Nederkoorn in debat over de taal van de gemeenteraad en de verkiezingsretoriek. Ook wethouder Pim van den Berg zal er zijn. Stadsdichter Cees van Weerd geeft zijn poëtische visie op de 'taal van de politiek'.

Verder zullen lijsttrekkers de ruimte krijgen om een gedicht voor te dragen of een fragment voor te lezen dat hen inspireert.

Het onderwerp 'cultuur' komt tijdens het dinerdebat in al haar facetten aan de orde en de aanwezigen kunnen met de lijsttrekkers in gesprek gaan over actuele en culturele zaken.

Tijdens het tweede diner staan taal, beeld en muziek centraal. Fotograaf Nico Brons en tekstschrijver, musicus, schilder Arjen van der Linden presenteren door middel van een multimedia-performance hun nieuwe boek 'Voor jou en jij'. Het kwintet 'De Koffers' zal met loungejazz de geprojecteerde foto's van tekst en muziek voorzien.

Het derde diner wordt de eerste Amersfoortse Nacht van de Literatuur georganiseerd met het onderdeel 'Dichter bij het Bed'. Vanaf vrijdagavond 20 juni 18.30 tot zaterdagmiddag 21 juni 13.00 uur is er een afwisselend en spannend programma met dichters en singer-songwriters. Voor 42 gasten is er de mogelijkheid om in het Leerhotel te overnachten. Zij worden 's morgens behoedzaam gewekt door een dichter aan het bed. De poëet klopt aan met een verkwikkend ontbijt en draagt een liefdesgedicht voor met ochtendlicht, warme harten, zoemende reiswekkers, koffiegeuren en opwaaiende vitrage.

Krijn Koetsveld, dirigent van het 'Nieuw Bach Ensemble', komt klavecimbel spelen.

Het Comité Literair Diner werkt nauw samen met Leerhotel Het Klooster MBO Amersfoort, waarvan de studenten voor elke avond een afwisselend en aantrekkelijk driegangenmenu samenstellen, bereiden en serveren. Iedereen is welkom bij deze levendige diners die in onze stad inmiddels uitgegroeid zijn tot een ontmoetingsplaats voor - om Paulien Cornelisse te citeren - alle mensen die zeggen: 'Taal is zeg maar echt mijn ding'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie