Een verlegen judotopper in wording

8 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Kids van Amersfoort; Cecile (9)

AMERSFOORT - Hoe een bescheiden en tenger meisje als Cecile al zoveel prijzen heeft gewonnen, is lastig te begrijpen. Verlegen en zachtjes beantwoordt zij de vragen die haar gesteld worden.

Op bedrijventerrein Calveen, bij het sportinstituut van Hoogland, is Cecile (9) te vinden. Zij heeft hier al vier jaar judoles en is hier zichtbaar thuis. Cecile doet mee aan toernooien in binnen- en buitenland, waaronder België, Duitsland en Tsjechië. En dat doet zij bepaald niet onverdienstelijk. Cecile is diverse keren eerste geworden in haar gewichtsklasse en heeft al veel bekers en vaantjes in de kast staan, 27 stuks in totaal.

Wat judo leuk maakt voor Cecile is de trucjes om iemand op de grond te werpen of op de rug te krijgen. Thuis oefent ze dat door te stoeien met haar vader of broertje. Ook zelfverdediging is een onderdeel van judo dat Cecile aanspreekt. Gelukkig heeft ze dat nog niet nodig gehad in haar dagelijks leven. Op de sportschool kun je vrienden maken, dat vindt Cecile ook leuk.

Cecile draagt de oranje band bij haar judopak. Die heeft ze gekregen door haar talent in judo. Want je begint met een witte band en om een andere kleur te krijgen moet je meedoen aan examens, of slippen overslaan omdat je goed bent in judo. Cecile heeft vooral slippen overgeslagen omdat ze zo goed is.

Bij toernooien judoot Cecile regelmatig tegen jongens omdat er geen meisjes zijn die meedoen in haar gewichtsklasse. Zij vindt dat niet erg, want anders zou ze soms voor niks zijn gekomen. De houtgreep is een greep die Cecile goed beheerst. Bij die greep moet iemand 20 seconden op de rug gehouden worden en dat is dan veel punten waard. Cecile heeft met de houtgreep al veel punten gehaald bij toernooien.

Zo verlegen en bescheiden als Cecile lijkt, zo alert en bevlogen doet zij mee aan de les. Dat verklaart, naast haar talent, hoe zij die prijzen heeft kunnen winnen.

Tegen Elco van der Geest heeft Cecile eens mogen judoën tijdens een clinic in Hoogland. Maar Edith Bosch is het grote voorbeeld van Cecile. Net als Edith wil Cecile later naar de Olympische Spelen.

Cecile wil later graag naar de Olympische Spelen, net als Edith Bosch.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie