De Nationale Voorleesdagen; Daar komt … krrr... okodil

8 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De elfde editie van De Nationale Voorleesdagen begint op woensdag 22 januari met Het Nationale Voorleesontbijt. Jaarlijks worden bekende Nederlanders uitgenodigd om hierbij voor te lezen, om zo te laten zien dat zij voorlezen ook belangrijk vinden.

Scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseren voorleesontbijten of voorleesuren vaak met lokale bekenden. De Nationale Voorleesdagen, van 22 januari tot en met 1 februari, zijn er speciaal voor baby’s, peuters en kleuters. De dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Want voorlezen stimuleert de fantasie, helpt het taalgevoel van kinderen te ontwikkelen en bovendien beleven kinderen er veel plezier aan.

Voorleestips

Voorlezen kan een feest zijn; of dat nu voor het slapen gaan is in bed of overdag als er samen een prentenboek bekeken wordt. Voorlezen zorgt ervoor dat kinderen meer woorden kennen, beter leren spellen en teksten beter begrijpen. Soms is het moeilijk om een boek te kiezen om uit voor te lezen. Kies daarom een boek dat aansluit bij de gezinssituatie, bijvoorbeeld: 'een baby op komst'. Een andere tip is om hetzelfde boek meerdere keren voor te lezen en er samen een ritueel van te maken. Met stemmetjes voorlezen vinden kinderen vaak leuk of samen voorspellen hoe het verhaal verder gaat. Een kind laten vertellen over het boek, stimuleert de fantasie van het kind.

Prentenboeken Top10

Een jury van jeugdbibliothecarissen maakte een selectie uit het enorme aanbod aan prentenboeken, en dat is de Prentenboek TopTien. Het boek moet een goed verhaal hebben en aansprekende illustraties, maar ouders moeten ook met kinderen kunnen praten over en spelen met ervaringen uit het boek. De Prentenboek TopTien staat op de website van de Nationale Voorleesdagen.

Prentenboek van het Jaar

Het is heel rustig op de oevers van de rivier. Iedereen geniet van de zon. Totdat … O-oh! Daar komt … KRRRR… OKODIL! Hij spettert en spattert en de modder vliegt alle kanten op. Dit prentenboek van het jaar is geschreven en geïllustreerd door Catherine Rayner.

De Nationale Voorleesdagen worden ook in Amersfoort georganiseerd

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie