Holland Opera zet Fonds Podiumkunsten opnieuw aan het werk

8 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In augustus 2012 kreeg Holland Opera (HO) op haar meerjarig subsidieverzoek aan het Fonds Podiumkunsten (FPK) van de adviescommissie een positief advies. Toch kreeg het gezelschap geen subsidie wegens budgettekort bij het Fonds.

Om de oordeelsvorming inzichtelijker te maken, hanteert het FPK sinds 2012 een puntensysteem. Iedere aanvrager wordt op tevoren vastgestelde criteria beoordeeld. Hoe hoger het totaal aantal punten, hoe hoger de plek in de rangorde van subsidieaanvragers.

Holland Opera, vooral bekend van producties op Fort Rijnauwen, is het op veel onderdelen niet eens met de onderliggende puntentoekenning en heeft de rangorde aan de rechter voorgelegd. De meervoudige bestuurskamer in de Rechtbank Midden-Nederland lijkt HO hierin vooralsnog gelijk te geven. In een tussenuitspraak oordeelde de rechtbank onlangs dat het FPK zijn besluit op belangrijke punten moet aanvullen en beter moet motiveren. Hierna volgt een definitieve uitspraak.

Ondanks de subsidiestop is Holland Opera, dat gespecialiseerd is in muziekeducatie en moderne opera voor kinderen en jongeren, dankzij steun van onder meer de Stad Amersfoort, het VSB-fonds en Friesland Campina, erin geslaagd in 2013 ongeveer twintigduizend bezoekers te trekken. Toch heeft het gezelschap naar eigen zeggen alleen toekomst als er structurele financiële ondersteuning is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie