--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

RC Eemland start met winst

Onderkop: Rugbyers op weg naar eindoverwinning

AMERSFOORT – Rugby ereklasser RC Eemland behaalde afgelopen zaterdag in de Nationale Plate poule een gedegen 21-14 overwinning op Rugbyclub Amstelveen. In die Nationale Plate (in de volksmond degradatiepoule genoemd) spelen een zestal ploegen voor behoud in de ereklasse. In de andere poule ( Kampioenspoule) spelen eveneens zes clubs die gaan uitmaken wie zich aan het eind van de competitie kampioen van Nederland mag noemen. Voor RC Eemland dus een eerste stap in de goede richting.

Door Huub van Aerssen

In het eerste deel van de competitie bleek Amstelveen een geduchte tegenstander te zijn die veel tegenstand bood aan het Amersfoortse team van trainer Johann du Plessis. En dat bleek ook afgelopen zaterdag het geval. RC Eemland begon furieus aan de wedstrijd en slaagde er door een aantal fouten van de tegenstander in direct op te stomen naar de try lijn van Amstelveen. Helaas liet een Eemland speler de bal in de tackle vallen en werd die ultieme poging om te scoren niet direct verzilverd. De daaropvolgende scrum op de vijf meter lijn werd weliswaar gewonnen door Amstelveen, maar slecht verwerken van de bal door de Amstelveense scrumhalf betekende binnen twee minuten de eerste try voor Amersfoort door Milan de Romijn. Met een benutte conversie van Jost de Graaff de 7-0 voorsprong voor de thuisploeg. Eemland bleef vervolgens de druk er vol op houden, heroverde door fouten aan Amstelveense zijde de bal en drukte binnen de tien minuten de tweede try door Umraan Jadwat. En ook nu miste de Graaf de conversie niet wat met nog zeventig minuten te gaan een 14-0 voorsprong betekende voor RC Eemland. Maar geleidelijk aan wist Amstelveen zich wat te onttrekken aan de druk en was meer en meer te vinden in het try gebied van Eemland. Alhoewel tal van aanvalsacties strandden in de Amersfoortse verdediging, wist Amstelveen toch te scoren, wat een ruststand opleverde van 14-7.

Ook in het tweede deel eenzelfde spelbeeld alhoewel Amersfoort het niveau van de eerste tien minuten niet meer kon benaderen. Het was Mitch McGahan die zich tien minuten voor afloop van de wedstrijd wist vrij te spelen en RC Eemland op een bevrijdende 21-7 voorsprong wist te brengen. Amstelveen streed vervolgens voor wat het waard was en slaagde er kort voor tijd in om een try te drukken, wat inclusief een benutte conversie een eindstand opleverde van 21-14. Dat betekende de eerste belangrijke winstpunten voor Amersfoort dat zich ten doel heeft gesteld eindwinnaar te worden in de Nationale Plate poule. Komend weekend de wedstrijd tegen streekgenoot URC (Utrecht).