Ook eigenaar kat Luna twijfelt aan toedracht

6 januari 2014 om 00:00 Nieuws

De politie Midden-Nederland onderzoekt de zaak samen met de Dierenpolitie. Ze heeft de afgelopen dagen wel enkele bruikbare tips binnengekregen over de dierenbeul of dierenbeulen die de kat uit Schothorst hebben mishandeld en er is een buurtonderzoek gestart op basis van deze tips. Het gerucht dat een buurtbewoner die de dader zegt te kennen, vrijdagochtend aangifte gedaan is volgens Eric niet juist. ,,Er was op facebook een naam genoemd. Die jongen ken ik toevallig, die gaat met mijn zoon om. Die gaat nog liever zelf op het vuurwerk liggen dan dat iemand een dier wat aandoet."

SCHOTHORST - Het is nog onbekend wat er nu precies is gebeurd met kat Luna in Schothorst, twee dagen voor Oud en Nieuw. De kat raakte dusdanig aan zijn achterlijf gewond dat zijn baasje Eric hem moest laten inslapen gezien de ernstige verwondingen en inwendige bloedingen.

Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat het vuurwerk in de anus van het jonge katje was gestopt en daarna aangestoken. Een gegeven waar veel media mee aan de haal gingen. Maar na een second opinion twijfelt Eric daar toch aan. ,,Dat krijg je er zomaar niet in bij een kat zonder een glijmiddel. En zeker niet in je eentje. Een kat gaat meteen in de aanval over en grijpt je ook, al is die net zo lief als Luna was. Wat zou kunnen is dat er een zwaar stuk voorwerk vlak achter of onder onze kat is terecht gekomen. Maar het blijft natuurlijk net zo erg."

De politie maakte maandagmiddag bekend dat de dierenarts van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht onderzoek heeft verricht naar de aard van de verwondingen bij het dier. Hieruit is gebleken dat het stuk vuurwerk ook onder de kat terecht kan zijn gekomen. De ontploffing kan geleid hebben tot de dodelijke verwonding bij het dier. Ook sluit de dierenarts niet uit dat het zware letsel is ontstaan door een aanrijding.

De hele mediahype, nadat hij een bericht op de site van de Stad Amersfoort had gezet, is Eric en zijn gezin niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Vooral mijn vrouw kan er niet tegen. Ik hoop dat alles snel voorbij is. Nadat de Amersfoortse Courant er over had bericht zochten onder meer RTV Utrecht, SBS met een camera, de NOS en Radio 1 en 2 contact met mij. Ik had dat niet verwacht, maar laat me niet gek maken door dat mediacircus. Nu die hype weer wat wegzakt blijf ik via mijn facebookpagina mensen waarschuwen dat ze op hun kat moeten letten."

Het nieuws over de wrede mishandeling in Schothorst leidde tot heftige reacties op internet uit het hele land. Er werden geldbeloningen in het vooruitzicht gesteld tot wel duizend euro voor het vinden van de dader. Kunstenaar Harry Penninghof uit Zwolle stelde een schilderij ter waarde 345 euro inclusief certificaat ter beschikking voor de gouden tip. Op oudejaarsdag werd een Facebookpagina opgericht om de zoektocht naar de mogelijke dader of daders te versnellen. Die is donderdag offline gehaald op initiatief van de eigenaar omdat de daders meer dan eens dood werden gewenst en hen de meest gruwelijke martelingen in het vooruitzicht werden gesteld. De baas van Luna liet weten geen volksgericht op zijn geweten te willen hebben.

De familie Fluit heeft nog een kat, van zestien jaar oud. Nadat deze afscheid had genomen van zijn huisgenootje hebben ze het ontzielde beestje begraven in de tuin. ,,Dan is hij toch nog een beetje bij ons," aldus Eric.

De politie zet het onderzoek voort en is nog steeds op zoek naar mogelijke getuigen. Eventuele informatie en/op tips kunt u kenbaar maken via het telefoonnummer 0900-8844. Indien u anoniem wilt blijven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem op het nummer 0800-7000.

'Kattie' niet gedood door vuurwerk

Berichten dat een tweede kat in Amersfoort is overleden als gevolg van vuurwerk, blijken niet te kloppen. Dat hebben de eigenaresse van 'Kattie', Mirjam van Olmen en de Dierenambulance Amersfoort maandag aan meerdere bronnen laten weten. In tegenstelling tot wat onder meer de politie naar buiten had gebracht, is de kat niet vastgebonden gevonden in een put. Ook was er geen sprake van dat het beestje is toegetakeld door vuurwerk. Volgens de eigenaresse is er geen enkele aanwijzing dat de kat iets is aangedaan. De kat lag in de buurt van een put die was opgeblazen door vuurwerk, maar de kat zelf had geen enkel spoor van vuurwerkverwondingen.

De berichten dat de kat overleden was door mishandeling, zijn volgens Van Olmen afkomstig van buurtbewoners die vinden dat zijn haar kat verwaarloosde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie