OPA betreedt politieke arena

6 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Als het aan lijsttrekker Roel Mulder van de Ouderen Politiek Actief Amersfoort (OPA) ligt komt er een nieuwe manier van kijken naar hoe Amersfoort bestuurd moet worden. ,,We willen de op hol geslagen bureaucratie aanpakken en meer 'out of the box denken', stimuleren in plaats van vasthouden aan huidige denkkaders. De gevestigde partijen zeggen wel hoe ze dénken over onder meer de zorg, WMO, inkrimping sociale werkplaatsen, participatiemaatschappij, veiligheid en stimuleren werkgelegenheid. Maar ik mis een echte visie."

door Bert Vos

Ondanks wat de naam doet vermoeden bestaat de doelgroep niet uit ouderen van boven de 55. ,,Wij richten ons op de leeftijdsgroep van 40 tot 45 jaar en verder. Vooral de veertigers en vijftigers die nu hun baan kwijtraken komen in de knel te zitten. Een groot deel wordt dan maar ZZP-er tegen wil en dank of komt in de ww terecht. Ander werk vinden is vaak onmogelijk. Dan dreigt de bijstand en kunnen ze met al hun ervaring en kennis, als het aan staatssecretaris Klijnsma ligt, verplicht ergens de vloer gaan aanvegen'', zegt Gert Wagelaar, die als derde op de kieslijst staat. Hij wijst erop dat in de hoogconjunctuur je werk kwijtraken na je 45e al een enkeltje bijstand was, maar in de crisis komen steeds meer mensen aan de zijlijn te staan.

Tera de Wit, verpleegkundige en nummer twee op de lijst, ziet het in de zorg gruwelijk misgaan. ,,Door personeelsbezuinigingen krijgen wij veel te veel verantwoordelijkheid op ons bord en er blijft te weinig deskundigheid over. Onervaren zorg-ZZPers, waarin een wildgroei is, nemen het werk over en de kwaliteit van holt achteruit. Daardoor zie je vooral ouderen steeds weer terugkomen in het ziekenhuis omdat ze niet adequaat zijn behandeld." Dat het ook anders kan laat verzorgingstehuis Armant zien, dat bijna failliet was. Mulder: ,,Daar hebben ze een hele tussenlaag van leidinggevenden weggehaald. En nu zijn ze weer winstgevend."

OPA is een landelijk samenwerkingsverband van zelfstandige lokale partijen en doet niet mee aan landelijke verkiezingen. De partij staat voor duurzaamheid, rechtvaardigheid en respect tussen mensen en generaties onderling. Ze is tegen de 'bikkelharde ingrepen' in onder meer het bibliotheekwezen en wijkwelzijn. Ingrepen die weliswaar 'bezuiniging' heten, maar het niet zijn, omdat de gebouwen onverkoopbaar en de dure managers vaak nog gewoon in dienst zijn. De bureaucratie is een rem op de ontwikkelingen binnen de zorg en welzijn, vindt het drietal. ,,Zo ging de Drietand op het Neptunusplein dicht. Die had een stadsfunctie waar heel veel ouderen gebruik van maakten en waar alles goed was georganiseerd. Vlakbij is nu een Stads Informatie Punt geopend, waar een ton huur per jaar voor wordt betaald en waar geen inkomsten tegenover staan. De Drietand kostte bijna niets en nu zitten veel mensen weer op hun kamertje, want de plek waar ze naar toe konden is er niet meer." OPA wil dan ook dat alle buurthuizen weer opengaan en in handen komen van burgerinitiatieven zoals al het geval is bij Het Klokhuis en het Middelpunt.

De nieuwe loot aan de stam begint haar campagne onder de leus: 'Weg achter de geraniums!' ,,De ervaring, kennis en wijsheid van mensen vanaf 45 jaar kan onze samenleving niet missen'', zegt de lijsttrekker. ,,Ouderen laten zich soms te makkelijk discrimineren. Wij willen dat ze de greep op hun eigen situatie in eigen hand nemen. De gemeenteraadsverkiezingen 2014 zijn daarvoor een uitstekende start."

> Zie voor verdere informatie: www.opaamersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie