Burgerinitiatief houdt 't Middelpunt open

6 januari 2014 om 00:00 Nieuws

ZIELHORST - Een burgerinitiatief van de Alevitische Bektashi Culturele Vereniging, in samenwerking met de opgerichte stichting Het Nieuwe Middelpunt (HNM), heeft ervoor gezorgd dat het wijkcentrum 't Middelpunt in Zielhorst zijn deuren niet hoeft te sluiten. Begin dit jaar is de huurovereenkomst voor tien jaar ondertekend met de optie op koop. Daarmee treden de nieuwe beheerders in de voetsporen van de bewonersgroep die in Schuilenburg/Randenbroek het Klokhuis aan de Weberstraat van de gemeente heeft overgenomen.

door Bert Vos

Het beheer ligt nadrukkelijk bij het speciaal hiervoor opgerichte Alevitisch Cultureel Centrum, terwijl HNM de wijkfunctie van het centrum, voor ontmoeting en activiteiten, weer nieuw leven gaat inblazen. ,,Niet alleen voor Zielhorst, maar ook voor Schothorst en Kattenbroek, waar de wijkcentra inmiddels zijn gesloten," zegt voorzitter Margriet Guiver-Freeman. Doordat er al een jaar onduidelijkheid was over het lot van het gebouw uit de zeventiger jaren haakten veel huurders en gebruikers van het multifunctionele centrum af. Voor de HNM betekent dat opnieuw beginnen legt Margriet uit. ,,Wij willen als stichting nieuwe huurders, groepen en mensen die hier iets willen beginnen helpen met het faciliteren van hun activiteiten. Dit omdat ze nu aan allerlei eisen en regels vanuit de gemeente moeten voldoen, war voorheen helemaal niet hoefde. Dat geldt al voor een paar buurvrouwen die hiervoor een kleine rommelmarkt willen houden. Die hebben daar helemaal geen trek in en haken dan af. Daarom gaan wij als tussenpersoon optreden."

De Alevieten maken al jarenlang gebruik van het Middelpunt voor activiteiten en bijeenkomsten. Toen het leeg kwam te staan hadden ze geen plek meer en besloten het pand over te nemen. ,,Maar wij wilden wel dat het zijn buurtfunctie zou kunnen behouden. Want wij zitten hier maar een keer per week, en er is ruimte genoeg. Daarom werken we nauw samen met deze bewonersgroep," legt Ismail Can van het ACC uit. Hij zou graag zien dat het verouderde gebouw aan de Trompetstraat een opknapbeurt krijgt. De bar moet vernieuwd en de muren kunnen wel een verfje gebruiken. ,,Voor die kleine klussen hebben we wel een budget. Wat het grote achterstallige onderhoud betreft, dat zien we wel wanneer alles hier weer draait."

> Om de drie wijken kennis te laten maken met het nieuw opgestarte wijkcentrum en te laten zien wat de mogelijkheden zijn vindt er op zaterdag 25 januari een open dag plaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie