Vreugdevuur met Oud en Nieuw op Piet Mondriaanplein

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In Amersfoort zijn met Oud & Nieuw vier plekken waar een vreugdevuur wordt ontstoken. Nieuw is de locatie aan het Piet Mondriaanplein, naast de parkeergarage. Deze locatie komt in plaats van de Noorderwierweg ter hoogte van de Emmaüskerk. Op de nieuwe locatie aan het Piet Mondriaanplein is meer ruimte om feest te vieren en elkaar te ontmoeten. De andere locaties van de vreugdevuren zijn aan de Verdistraat (bij het woonwagenkamp, Randenbroek), het kruispunt van de Miereveldstraat met de Frans Halsstraat (Vermeerkwartier) en aan de Scheltussingel (veldje naast de brug Coninckstraat in Kruiskamp).

Vreugdevuren kunnen gevaarlijke situaties opleveren voor mensen, goederen en de openbare veiligheid. Daarom zijn alleen deze vier locaties aangewezen om een vreugdevuur te ontsteken. Getrainde vrijwilligers zijn verantwoordelijkheid voor een goed verloop van het vreugdevuur. Zij volgen bij de brandweer vrijwillig een brandtraining om de veiligheid rond het vreugdevuur te waarborgen. Bewoners in de directe omgeving worden geïnformeerd en van adviezen voorzien. De brandweer ziet scherp toe op naleving van de adviezen en treedt samen met de politie op als er toch brandgevaarlijke situaties ontstaan bij de vreugdevuren.

Gemeente, Openbaar Ministerie, politie en brandweer trekken dit jaar weer gezamenlijk op om de jaarwisseling gezellig en veilig te laten verlopen. Zij werken hierbij ook nauw samen met andere veiligheidspartners zoals vrijwillige toezichthouders, jongerenwerkers, buurtvaders, straatcoaches en veiligheidsambassadeurs die zich inzetten rond de feestdagen. Zij zijn alert in hun eigen buurt en letten op rond scholen en gebouwen die tijdens de feestdagen gesloten zijn.

Er worden nog veel meer maatregelen genomen rond de jaarwisseling. En er is extra toezicht op strafbare feiten zoals geweld, brandstichting, vernieling en (illegaal) vuurwerk. Degenen die zich schuldig maken aan strafbare feiten waaronder geweld, brandstichting, vernieling en (illegaal) vuurwerk worden direct aangehouden. Er worden rond oud en nieuw hogere geldboetes, hogere taakstraffen en langere gevangenisstraffen geëist en zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk- beleid toegepast met een versnelde afdoening.

Oudejaarsnacht wordt vaak groots gevierd in de kroeg. Reden voor de burgemeester om ook dit jaar te besluiten tot vrije openingstijden van de horeca. Kroegen en cafés mogen van 31 december op 1 januari de hele nacht openblijven. Er zijn tijdens de jaarwisseling ook een aantal besloten feesten, waarvoor toegangskaarten nodig zijn.

In de Stadsberichten van woensdag 18 december staat meer informatie over de aanpak, de maatregelen en tips hoe bewoners kunnen bijdragen aan een gezellige jaarwisseling. Ook is informatie gebundeld op www.amersfoort.nl/oudennieuw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie