13 december 2013 om 00:00 Nieuws

‘Vandaag is in de stad van David voor jullie een redder geboren’. Met deze woorden van de engelen uit het kerstevangelie zullen we ons weer laven in de kerstnacht. Aan mij en mijn collega’s de taak om u te raken en u te helpen bij uzelf te komen. Zeker met Kerst wil ik daarvoor mijn best doen in de stille hoop dat een incidentele kerkganger nog eens terugkomt.

Zelfs de landelijke dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) pakt dit jaar groot uit. Ze doet mee aan commercie. Als u dit leest, zal ze reclamespots uitzenden met BN’ers om u te laten weten dat u met Kerst welkom bent in de kerk. ,,Wij willen laten weten dat wij het echte kerstverhaal in de aanbieding hebben en niet de supermarkten, frisdrankfabrikanten en omroepen die het feest rond die tijd claimen”, aldus een woordvoerder van PKN. CDA-Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zorgt door zijn deelname voor enige consternatie. Wordt het niet te veel een partijspotje? Maar afgezien daarvan en van het feit dat deze politieke partij veel steken laat vallen op onderwerpen zoals armoede- en vluchtelingenbeleid, zit ik nu met een dilemma. Zullen door dit spotje zo veel mensen naar de kerk komen dat we nog extra kerstnachtvieringen in Amersfoort moeten aanbieden? De lat voor de voorgangers wordt hoog gelegd. Zij moeten nu met een echt goed verhaal komen om al die mensen die hierdoor de kerk worden ingelokt, te raken.

De reclamespot voor de kerstnachtviering is een prima initiatief. U bent van harte welkom. Al was het maar omdat er iets van heimwee en verlangen kan worden gewekt omdat het Kind ook voor u is geboren. En als we dan toch bezig zijn met reclame voor de kerk, dan nodig ik u van harte uit om de vierde adventszondag in een van de kerken van Amersfoort bij te wonen. In het Brandpunt steken we de vierde adventskaars aan en zingen we christmas carols. Dan kunt u al vast in de stemming komen.

Anette Sprotte

***

bericht onder de column

kopAmersfoortse kerken actief in armoedebestrijding

AMERSFOORT – Amersfoortse kerken zijn actiever dan kerken elders in het land als het gaat om ondersteuning van mensen in armoede. Dat blijkt uit een kleine enquête die de diaconie van de Protestantse Gemeente Amersfoort (PGA) heeft uitgevoerd onder diaconieën en caritasinstellingen in de stad. De uitkomsten zijn vergeleken met het landelijk oecumenisch Armoedeonderzoek en het Amersfoorts armoedeonderzoek uit 2006.

Het aantal door de kerken gehonoreerde hulpaanvragen in 2012 is gemiddeld 123 per kerk. Landelijk is dat 71 voor een stad met een inwonertal tussen de 100.000 en 200.000. In totaal gaven de geënquêteerde Amersfoortse kerken in 2012 € 153.887 uit aan armoedebestrijding. Ook wat betreft immateriële ondersteuning, waaronder hulp bij het invullen van formulieren, zijn Amersfoortse kerken actiever dan kerken elders. Verder wordt in Amersfoort veel geld en energie gestoken in acties rond Kerst en in het werk van inloophuizen. De kerken zijn sterk betrokken bij lokale organisaties als Voedselbank, Kledingbank en SchuldHulpMaatje.

Een van de aanbevelingen van het Amersfoortse rapport is dat de kerken in gesprek gaan met de gemeente over het armoedebeleid, gesignaleerde knelpunten en de uitvoering van regelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie