Lichtjesavond op begraafplaats Rusthof

11 december 2013 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - Begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg 31 in Leusden biedt belangstellenden de mogelijkheid een grafkaars aan te steken op dinsdagavond 24 december. Van 16.00 tot 19.30 uur is het traditiegetrouw weer lichtjesavond.

door Anne Vernooij

Op het voorplein van begraafplaats Rusthof zingt het Dickenskoor Pure, er is glühwein en warme chocolademelk. Sfeervolle waxinelichtjes en vuurkorven zorgen voor een ingetogen winterse atmosfeer. Bezoekers zijn in de gelegenheid om hun gedachte of wens op te schrijven en deze in de gedenkboom te hangen.

Elk jaar doen de medewerkers van Rusthof graag iets extra's voor de bezoekers. Wim Hengeveld is teamcoördinator van de begraafplaats: ,,We merken dat veel mensen met kerst het graf van hun dierbare willen bezoeken." Alweer voor het achtste jaar organiseert de begraafplaats deze bijzondere avond. Vorig jaar kwamen er tussen de achthonderd en duizend belangstellenden op kerstavond naar de begraafplaats toe. Mensen hebben grote behoefte om stil te staan bij hun overledene in deze periode van bezinning.

De Vereniging Vrienden van Begraafplaats Rusthof Amersfoort helpt mee om deze avond te organiseren. Deze vereniging organiseert door het jaar heen een aantal activiteiten en behartigt de belangen van de nabestaanden van de graven en urnen op deze begraafplaats. Tevens beheren zij ontmoetingsruimte het Rustpunt, een gelegenheid waar bezoekers elkaar door het jaar heen kunnen ontmoeten en samen een kopje koffie komen drinken.

Begraafplaats Rusthof is aangelegd in 1931 en heeft veel loofbomen en naaldbomen die het hele jaar door groen zijn. De begraafplaats krijgt hierdoor een bijzondere sfeer en karakter. De Rusthof heeft ruim 400 militaire graven met slachtoffers uit de Eerste en Tweede wereldoorlog. Zij komen uit vijftien verschillende landen. In de militaire graven liggen 150 Nederlandse slachtoffers waaronder verzetsstrijders, politieke gevangenen, gijzelaars en onderduikers. Zij kwamen om in het beruchte kamp Amersfoort.

Op de Rusthof is ook ruimte voor het begraven volgens de Islamitische traditie. Dit deel is tot stand gekomen dankzij een samenwerking met zes moskeeën. Het graf is naar het zuid-oosten gericht zodat de overledene met zijn gezicht naar Mekka ligt begraven. De overledene ligt niet in een kist, maar in een zogenaamde bekisting, die de familie zelf in het graf mag bouwen. Dit wordt ook wel een huisje genoemd. Op het Islamitisch deel is ook een wasgelegenheid aanwezig.

De Kinderhof is de kinderbegraafplaats op de Rusthof, het heeft een besloten en intieme sfeer door de cirkelvorm. In de cirkel is er volop ruimte voor de zon, waardoor het open en licht overkomt. Vanwege de vele bijzondere monumentjes en versiersels komt de kinderhof heel kleurrijk over. Voor de bezoekende kinderen is er ook een speeltuintje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie