Amersfoort zit niet te wachten op wet Tegenprestatie

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Verplicht vrijwilligerswerk doen. Dat is het uitgangspunt bij de wet Tegenprestatie die de gemeenten in Nederland volgend jaar, als het doorgaat, moeten uitvoeren van staatssecretaris Klijnsma. Zij vind dat iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt daar iets voor terug moet doen. Een opgelegde maatregel waar Amersfoort niet echt op zit te wachten, zegt wethouder Cees van Eijk. Een verplicht karakter met een korting als sanctie zoals Klijnsma voorstelt vindt hij niet juist.

door Bert Vos

De algehele tendens in de media, de algemene opinie bij belangenorganisaties, politieke partijen en de doelgroep zelf is over het algemeen negatief over dit wetsvoorstel. Het wordt al te vaak gezien als een strafmaatregel en werkt stigmatiserend, vindt de wethouder. ,,Het is een verkeerd beeld dat naar buiten komt. Omdat het vergrootglas door de politiek op een kleine groep wordt gelegd die het wel best vindt om van een bijstandsuitkering te leven, terwijl het merendeel een vrijwilligersbaan heeft of anderszins bezig is," legt Van Eijk uit. Om dat beeld bevestigd te krijgen is de gemeente afgelopen zomer een pilotproject gestart. Dit om te onderzoeken hoe de tegenprestatie het beste structureel vorm kan worden gegeven. De conclusie was dat bijstandsgerechtigden, zoals het beeld is naar de buitenwereld, helemaal niet bewust onwillig zijn om een tegenprestatie te leveren. ,,Sterker nog, van de 150 personen waarvan wij het dossier hebben bestudeerd is een grote groep al actief, een klein deel kan echt niet door psychische, lichamelijke of maatschappelijke problemen en een ander deel is onder begeleiding fulltime bezig om weer aan het werk te komen."

De gemeente werkte voor de pilot nauw samen met vrijwilligersorganisatie Ravelijn dat 600 vrijwilligersvacatures in huis heeft. In totaal kreeg ze van de 150 mensen er slechts twaalf doorverwezen. Negen daarvan zijn naar vrijwilligerswerk bemiddeld, een persoon sprak te slecht Nederlands en werd terugverwezen en een andere cliënt mag het over drie maanden nog eens proberen. Ravelijn kreeg voor haar inspanningen 5930 euro. Voor het hele project was 20.000 euro geraamd.

De gemeenten wordt in de nieuwe wet op veel punten in hun beleidsvrijheid beperkt, terwijl er bij de decentralisatie in het sociaal domein juist meer beleidsvrijheid was toegezegd. Onder meer daarover gaan de besprekingen tussen de betrokken partijen. Hoe die relatie tussen gemeentelijk en rijksbeleid eruit gaat zien is nog niet bekend.

,,Wij willen juist geen verplichting opleggen. Wanneer wij denken dat iemand er baat bij heeft en het ook kan, dan moet die door Ravelijn of een andere instantie gemotiveerd wordt om over de streep te trekken. Er is ook vaak sprake van koudwatervrees," zegt de wethouder. Hij wijst erop dat de situatie voor elke stad weer anders is en dat daarom het wetsvoorstel niet voor alle steden dezelfde impact kan hebben. Daar moet het beleid op afgestemd worden. ,,In sommige gemeenten zijn hele groepen bijstandsgerechtigden buiten beeld. Hier niet. Wij kennen alle 3500 inwoners met een bijstandsuitkering en hun individuele situatie. Wij onderhouden daar ook persoonlijk contact mee."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie