Hattrick maakt Henk Baum dolblij

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Compleet uit z'n dak ging Henk Baum zondag na de onvervalste hattrick van de HVC'er in het thuisduel tegen JSV Nieuwegein (4-3). Drie fraaie doelpunten scoorde de aanvaller in de tweede helft, de laatste in de extra tijd was zelfs de winnende treffer.

door Balt Gmelig

,,Ik heb alles gegeven", waren de eerste woorden van de schutter na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Luke Brandt uit Nieuw Vennep. ,,Ik kon ook niet meer." Een klein uur later is Baum nog steeds onder de indruk van wat zich kort daarvoor op sportpark Zielhorst heeft afgespeeld. ,,Wat een wedstrijd, hé. Niet normaal."

Baum heeft geen woord teveel gezegd. De ontmoeting tussen de twee vijfdeklassers was er één om niet snel te vergeten. Alle ingrediënten die een voetbalwedstrijd zo aantrekkelijk kunnen maken, kregen de toeschouwers van de 22 acteurs op het veld voorgeschoteld. Een spectaculair scoreverloop, met totaal zeven doelpunten en twee rode kaarten, zorgden voor veel reacties van de man die de driepunter voor de thuisclub binnensleepte. ,,Het is de eerste keer dat ik een dergelijke wedstrijd heb meegemaakt", keek de matchwinner terug de confrontatie. ,,Zo spannend en dan ook nog het winnende doelpunt maken met negen man. Ik kan het bijna niet geloven."

Het was ook een klein wonder dat HVC aan het langste eind trok. De formatie van trainer Bert Trappel dacht de buit al binnen te hebben toen Mark van Wijngaerde tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de 3-2 liet aantekenen. Op dat moment beschikte de thuisclub al over een man minder op het veld door een rode kaart (twee keer geel) voor Johnny Burgerhout.

Daarmee was het leed voor HVC niet voorbij. In de resterende minuten volgde de gelijkmaker (3-3) en een tweede rode kaart (twee keer geel), dit keer voor aanvoerder Van Wijngaerde. De overgebleven HVC'ers toonden echter karakter, vooral Baum. De linker spits passeerde in de 92e minuut JSV doelman Pascal Ehlert (4-3). ,,Ik heb niet eens gekeken of de bal in het doel belandde", zei Baum later. ,,Ik hoorde het publiek juichen en wist pas toen dat ik had gescoord."

Met zijn hattrick bracht Baum die als jeugdspeler wel eens goed was voor drie doelpunten in één wedstrijd, zijn seizoenstotaal op zes. Daarmee is de Amersfoorter geen topscorer van zijn ploeg. Spits Leroy Thijssen die zondag vanwege werk niet beschikbaar was, voert de schutterslijst aan. ,,Hij heeft er een stuk of acht, negen gemaakt", dacht Baum. ,,Ik heb hem vandaag wel gemist. Ik ben meer een man van de assists. Tot nu toe heb ik er een stuk of achttien op mijn naam staan."

Voor Baum was de hattrick een vervroegd verjaardagscadeau. Vrijdag viert de voetballer uit het Soesterkwartier zijn twintigste verjaardag. Twee dagen later volgt de stadsderby tegen KVVA. ,,De mooiste wedstrijd van het seizoen", vindt Baum, bezig aan zijn eerste seizoen in de hoofdmacht van HVC. Neef en naamgenoot Henk Baum is zondag op de Dollardstraat zijn tegenstander. ,,Hij kan zijn borst alvast nat maken", kondigt de HVC'er aan.