Youké: 'geen wachtlijsten en specialisten meer'

9 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Youké, wat is dat nou weer? Nieuw lekker hapje, een pas begonnen popgroep? Nee, het is de naam van een onlangs ontstaan Jeugdzorg-concern, met als pijlers het in Zeist gevestigde Trajectum en het Amersfoortse Zandbergen Jeugd en Opvoedhulp. Youké staat voor 'You are okay, met eigen talent en met eigen achtergrond'.

door Rob de Vries

Rob Hartings (53) is directeur-bestuurder van Youké en zetelt in het Zandbergen-gebouw, gelegen aan de Waterdaal, in een mooi stukje Amersfoort. Zijn bureauruimte mag er trouwens ook zijn: licht, ruim, en met aan een van de wanden een fraaie serie kleurfoto’s van jonge Zandbergen-cliënten. Aanleiding voor het gesprek met hem is de operatie die er moet leiden dat de jeugdzorg in ons land effectiever wordt, maar – hoe kan het ook anders in een recessie – niet duurder.

Hartings: ,,De Jeugdzorg verhuist van de provincies naar de gemeenten. Op 1 januari 2015 moet de hele boel over zijn, dan valt inderdaad de hele boel op Jeugdzorg-gebied onder de gemeente. Met de bedoeling het allemaal beter te gaan doen dan het nu is. Er is nog veel versnippering in de Jeugdzorg, dat willen we gaan oplossen. Nu is een zere plek in ons werk dat we jongeren, waar we mee te maken krijgen, nog teveel in allerlei vakjes indelen, dat levert bureaucratie op.”

Dat hoopt Youké anders te doen. Want het is de bedoeling dat de instelling de komende tijd in totaal 15 procent over drie jaar gaat korten op de uitgaven, maar Hartings verwacht dat dat in de praktijk 19 procent zal zijn. ,,We moeten met minder middelen meer werk gaan doen.”

Wat leerzaam moet zijn, is een experiment dat in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier van start is gegaan, een ‘pilot’ waarbij alle ervaring die er op Jeugdzorggebied bestaat, gebundeld gaat worden. Hartings: ,,We gaan er kort op zitten, we willen bijvoorbeeld geen wachttijden en we willen geen specialisten meer in de gezinnen, zoals we dat de afgelopen twintig jaar hebben gehad. In plaats van specialisten willen we meer ‘generalisten’, mensen die op een breder terrein inzetbaar zijn. We hebben wat dit betreft de laatste jaren trouwens al forse stappen gezet."

Volgens Hartings is het ook de bedoeling dat in wijken en buurten een 'civil society’ tot stand komt, een gemeenschap van burgers, die bijstand kan verlenen aan mensen die dat nodig hebben. ,,Mensen die met elkaar een samenleving opbouwen, die niet meteen op specialisten gaat leunen.”

Youké, dat zichzelf als de specialist in opgroeien afficheert, heeft bij z’n werk zo’n dikke vijfhonderd medewerkers tot z’n beschikking, 240 uit de Zandbergen-hoek, driehonderd van Trajectum-huize. Op 1 januari 2015 gaat het concern alleen nog verder onder de naam Youké. Met als werkgebied de provincie Utrecht en de regio’s Gooi en Vechtstreek en Foodvalley.

Het gaat dan om jongeren van 0 tot 23 jaar, die, om wat voor reden dan ook, op opvoedkundig gebied in de problemen komen. Bij Trajectum was men gespecialiseerd in de zorg voor de jongste kinderen, bij Zandbergen ging het om jongeren vanaf 12 jaar. Hartings: ,,Er valt een wat gek gat naar de groep van 18 tot 24-jarigen, maar we willen toch ook aan de gang blijven om die jongeren perspectief op een baan, op een huisje te bieden."

De directeur-beheerder van Youké zit er zelf youké bij, maar moet toch nog even een hartenkreet kwijt: ,,Ik ben moe, ik werk me kapot, maar ik ben ook heel tevreden. We moeten het met elkaar doen, met verschillende partijen. Belangrijk is dat we altijd dicht bij de mensen waar we mee te maken hebben, blijven staan”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie