'Afscheid met tranen in de ogen'

6 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Voor de kerst is het duidelijk wie de lijsttrekker wordt van de Partij van de Arbeid in Amersfoort. Dat verzekert interim-fractievoorzitter Fethi Killi. Hij vervangt Edwin Hinloopen die samen met wethouder Rob van Muilekom en afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum na een emotionele fractievergadering vorige week aftrad. Wanda Dijkstra, voormalig afdelingsvoorzitter, trekt haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap in.

door Bert Vos

De top van de Amersfoortse PvdA besloot op te stappen na het onafhankelijke onderzoek van Price Waterhouse Coopers naar het verdwenen geld op de spaarrekening van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief (PAA). Spaargeld door de leden bijeengebracht om de verkiezingscampagne te financieren. Daarbij werd vastgesteld dat fractielid en kandidaat-lijsttrekker Ramón Smits Alvarez, die in oktober zelfmoord pleegde, als penningmeester de kas voor eigen gebruik plunderde over een periode van twee jaar. Daarbij is een bedrag gemoeid van ruim 64.000 euro. Het wordt Van Muilekom kwalijk genomen dat hij niet voldoende toezicht had op de spaargelden. Het onderzoeksrapport is nog niet vrijgegeven aan de pers.

Het aftreden van het drietal, de dood van Alvarez, het verdwenen geld, het terugtreden van Wanda Dijkstra en het feit dat raadslid Said Adli als eenmansfractie verder ging. Dat alles heeft in twee maanden tijd een zware wissel op de fractie getrokken, die in korte tijd bijna gehalveerd is. ,,Burgerzaken gaat nu alle namen in de kieslijst langs om kandidaat-lijsttrekers te zoeken. Dan komt het bestuur met een voorstel en mogen de leden erover beslissen. Wat de wethouder betreft; er zijn twee opties. Of we maken goede afspraken met de collegeleden om zijn taken over te nemen óf de fractie schuift een nieuwe wethouder naar voren als we vinden dat zijn beleidsterrein te belangrijk zijn voor ons", zegt Killi.

Er zijn veel zaken te bespreken beaamt hij. Maar eerst moet alles verwerkt worden. Er is te veel gebeurd in de kleine fractie waarin vertrouwen een belangrijke rol speelt. De emoties spelen op het moment de overhand legt de fractievoorzitter uit. ,,Die gevoelens moeten eerst bezinken. Beslissingen moeten namelijk vanuit de ratio genomen worden. Vanaf deze week wanneer het bestuur bijeen is gekomen en de leden zich hebben uitgesproken weten wij en de Amersfoortse burgers meer."

Killi begrijpt dat er door de perikelen in de partij een pikdonkere wolk hangt boven de komende gemeenteraadsverkiezingen. Of het kiezers gaat kosten, daar kan hij geen antwoord op geven. Hij vindt wel dat het bestuur en de fractie op een bloedserieuze manier hebben gereageerd op alle onheil die hen is overkomen. ,,Met tranen in de ogen namen wij in de fractiekamer afscheid van vier bekwame kopstukken die hun verantwoordelijk namen, terwijl ze niet direct schuldig zijn aan wat er is gebeurd", zegt Killi. Volgen hem heeft de partij laten zien dat ze niet ten koste van alles in het pluche blijven zitten. ,,Ik hoop dat mensen begrijpen dat je niet alles in procedures kunt samenvatten. Anders kun je niet functioneren. Er moet ook zoiets als vertrouwen zijn. En dat is door Alvarez geschonden. Ik heb me nog nooit zo vergist in een partijgenoot. Het was een zware klap. Voor iedereen. Maar ook iets wat, naar mijn weten, nog nooit gebeurd is in Nederland. Niet op deze schaal met een zelfmoord tot gevolg."

Killi denkt dat de penningmeester ergens op een punt stond waarop hij niet meer terugkon. ,,Misschien heeft hij gedacht; 'ach ik betaal het later wel weer terug. En als het uitkomt kom ik niet meer terug'. Er was voor hem geen leven zonder politiek mogelijk. Hij was actief in de PvdA vanaf zijn zestiende, een kind dat hier volwassen werd. Als gedreven politicus verwaarloosde hij waarschijnlijk overige bezigheden zoals zijn baan, die hij al twee jaar niet meer had. Zelfs zijn vrouw wist daar niets van. Wat zijn drijfveren volgens mij kunnen zijn geweest zijn aannames. Maar, diegene die het ons echt kan vertellen, die is er niet meer."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie