Raadsleden in dialoog met Pitstop-jongeren

6 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een aantal Pitstop-jongeren heeft maandag 2 december samen met hun begeleiders een etentje voor diverse raadsleden voorbereid en geserveerd. De jongeren wilden namelijk onderwerpen bespreken waar zij tegenaan lopen, zoals huisvesting, werkloosheid, financiën en dergelijke. De raadsleden Ineke Pongers (CDA), Simone Kennedy (CU), Maria Tatarian (VVD) en Frans Prins (GroenLinks) gaven graag gehoor aan de uitnodiging en waren enthousiast. De gesprekken verliepen volgens de organisatie in een leuke en ongedwongen sfeer.

Pitstop is een initiatief van Portaal en Sovee en wordt gefinancierd door gemeente Amersfoort. De gemeente kent een groep jongeren die in de knel komt door het ontbreken van adequate huisvestingsmogelijkheden. Het gaat om jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, niet (meer) terecht kunnen in woonvoorzieningen van de Jeugdzorg en nog niet in staat zijn volledig zelfstandig te wonen. Woningcorporatie Portaal en Sovee hebben het initiatief genomen om voor deze jongeren een woonvoorziening te creëren onder de naam Pitstop.

Eén van de jongeren nodigde de raadsleden uit om haar kamer te bezichtigen. Na het zien hiervan werd de door de jongeren voorbereide maaltijd genuttigd. Er werd veel met elkaar besproken en van gedachten gewisseld. De raadsleden toonden interesse in bepaalde onderwerpen, maar ook in de leefsituatie van de jongeren. Zo werden er vragen gesteld wat de jongeren doen in hun dagelijks leven, of ze financieel rond komen en of ze (financieel) ondersteund worden door hun ouders. De jongeren hadden op hun beurt vragen over het uitgaansleven en de werkloosheid onder de jongeren. Of de gemeente hier wat aan kan doen. Er zijn volgens hen te weinig uitgaansmogelijkheden voor jongeren onder de 18 jaar. Jongeren gaven ook aan dat ze heel moeilijk aan een (bij) baan kunnen komen. Ze worden constant afgewezen en sommigen krijgen niet eens een bericht op hun sollicitaties.

Ook het probleem rondom huisvesting onder de jongeren is uitgebreid aan de orde komen. De woningen zijn erg duur en de wachtlijst is groot.

De begeleiders gaven ook aan dat sommige jongeren geen therapie kunnen volgen om bepaalde gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. Het raakt hun portemonnee als het gaat om het hoge eigen risico en de eigen bijdrage. De jongeren kunnen het gewoonweg niet betalen en helaas blijven ze dan rondlopen met psychische problemen. De raadsleden gaven aan, voldoende inzicht en informatie te hebben gekregen over het project Pitstop.

Pitstop biedt jongeren de mogelijkheid om te leren zelfstandig te wonen in combinatie met leren op school of werken in een leerbaan of reguliere baan. Sinds de start van Pitstop in 2009 hebben veertig jongeren bij Pitstop gewoond. Nu wonen er 22 jongeren. Achttien zijn inmiddels uitgestroomd, waarvan 85 procent met een positief resultaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie