Start werkzaamheden fundering Flehite

5 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Restauratiebedrijf Koninklijke Woudenberg start maandag 9 december met de werkzaamheden aan de fundering van Museum Flehite. Het zijn vooral de gevel van de twee uitbouwen uit 1898 die verzakken en op korte termijn aangepakt moeten worden. Ook de kademuur heeft schade. De werkzaamheden duren tot en met maart. Tussen 23 december en 6 januari aanstaande zijn er geen werkzaamheden.

Maandag 9 en dinsdag 10 december worden pontons in de grachten gelegd en wordt materiaal aangeleverd om de kademuur te kunnen stutten. Deze werkzaamheden starten maandag al vóór 7.00 uur. Afsluiten van wegen is niet nodig, maar het is wel mogelijk dat het verkeer op de Westsingel enige overlast ondervindt van het laden en lossen van materialen. Via bebording worden weggebruikers hierover geïnformeerd.

Buizen over de gracht

In de week van 16 december komen de buizen die tussen de beide kademuren worden geplaatst. Het is de bedoeling dat eind die week de buitenwerkzaamheden afgerond zijn, de ondersteuning is aangebracht en in januari het binnenwerk voor het aanbrengen van de nieuwe fundering kan beginnen.

De stutconstructie over de gracht wordt op zodanige hoogte aangebracht dat de Stichting Waterlijn geen hinder ondervindt bij passeren. Wanneer de nieuwe fundering voldoende is uitgehard wordt de stutconstructie weer verwijderd. Naar verwachting is dat in maart.

Gele helmbloem

Met het aanbrengen van de stutconstructie wordt over een afstand van ongeveer 2 meter een strook van de beschermde Gele helmbloem bedekt. De aannemer plaatst een extra strijkbalk om de plant zo min mogelijk fijn te drukken. Op langere termijn zal de volledige muur vervangen moeten worden. Bij die plannen (in 2017) zal de Gele helmbloem van het begin af aan mee worden genomen. Er zijn verschillende technieken om de plant terug te plaatsen op de nieuwe kademuur. Voor het vervangen van de volledige muur zal dan ook een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet aangevraagd worden.

Kunstboom

De kunstboom 'Houtleven' van Marisja Smit en Tijs Trompert die op dit moment voor de ingang van Flehite staat, moet weg om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Doel van het van sloophoudt gemaakte Houtleven is dat hij door de 'tijd' langzaam vergaat. Planning was dat dit in drie jaar gebeurt. De boom staat er nu anderhalf jaar. Onderzocht wordt of hij elders in de nabije omgeving een plek kan krijgen en of het nog gaat lukken hem te verplaatsen. Met de makers is al besproken dat als er geen andere plek te vinden is of verplaatsen veel te risicovol, de boom ontmanteld wordt.

Voor meer (achtergrond)informatie over de werkzaamheden aan Flehite: www.amersfoort.nl/verbouwingflehite.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie