Acht jaar geëist voor medeplichtigheid moord

5 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT (JPU) - Zeven jaar cel. Die straf eiste de Utrechtse officier van justitie tegen de 42-jarige Amersfoorter die volgens haar medeplichtig is aan de moord op de Soestenaar Richard Nelson. Maar volgens de Amersfoorter was hij volslagen verrast toen zijn vader zijn beste vriend doodschoot.

Op 13 januari werd het levenloze lichaam van de toen 43-jarige Soestenaar Nelson aangetroffen in een greppel in Den Dolder. Enkele uren later meldde de Amersfoorter zich bij de politie. Hij vertelde dat het zijn 66-jarige vader uit Soest was geweest die Nelson de dag ervoor doodschoot. De Amersfoorter reed op dat moment in zijn auto, samen met zijn vader en Nelson. Hij was al vanaf zijn jeugd bevriend met de laatste en bekende dat ze de samen in de wiethandel zaten.

Zijn vader verklaarde voor de rechtbank dat hij in een opwelling schoot. Hij is al jaren verslaafd aan cocaïne en Nelson had hem naar zijn zeggen ooit vervuilde drugs verkocht. Toen hij in de wagen een wapen zag liggen, zou zijn boosheid daarover zijn opgelaaid. Hij pakte het wapen en vuurde vier schoten af op Nelson.

Volgens de Amersfoorter was hij 'in shock' na die actie van zijn vader. Hij zou daarna alleen nog de commando's van zijn vader hebben gevolgd om zich te ontdoen van zijn bebloede kleren en auto en verder niets met de moord te maken hebben gehad.

Maar volgens de officier van justitie had de vader vantevoren bedacht dat hij Nelson van het leven wilde beroven, om zijn zoon te helpen. De Amersfoorter zou onder grote druk zijn gezet door Nelson, bij wie hij een schuld zou hebben gehad. Zij eiste wegens moord twaalf jaar celstraf tegen de 66-jarige Soestenaar.

De officier vond niet dat bewezen kon worden dat vader en zoon de moord samen hadden beraamd. Maar volgens haar had de Amersfoorter bewust een risico genomen dat er een 'fatale confrontatie' zou ontstaan tussen zijn vader en Nelson.

Ze wees er op dat de Amersfoorter zijn vader had meegenomen naar een afspraak met Nelson. Bovendien had hij volgens de officier gezorgd dat zijn vader wist dat er een wapen in de auto was. Daarom was hij volgens haar medeplichtig aan de moord.

Maar volgens de Amersfoorter is hij nog steeds getraumatiseerd door de schokkende gebeurtenis. ,,Mijn vader heeft het leven van ons allemaal kapotgemaakt, dat zal ik hem nooit vergeven", stelde hij. De rechtbank doet uitspraak op 19 december.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie