Amersfoort doet mee aan Mayors Challenge

4 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bloomberg Philanthropies heeft bekendgemaakt dat al meer dan 182 steden in heel Europa zich hebben aangemeld voor de Mayors Challenge 2013-2014 ('Uitdaging voor burgemeesters', een wedstrijd die Europese steden stimuleert om innovatieve oplossingen voor grote problemen te bedenken die het leven in de stad verbeteren. Inmiddels hebben al tien Nederlandse steden gemeld deze uitdaging aan te gaan, waaronder Amersfoort.

Het is de bedoeling dat de oplossingen uiteindelijk ook met andere steden worden gedeeld. De Mayors Challenge is gemodelleerd naar een eerder gehouden succesvolle wedstrijd in de Verenigde Staten. Er wordt 5 miljoen euro uitgereikt aan de winnaar van de hoofdprijs en 1 miljoen aan de vier volgende steden die met de meest gedurfde en overdraagbare ideeën komen.

,,In heel Europa is buitengewoon enthousiast gereageerd op de Mayors Challenge", vertelt Michael R. Bloomberg, filantroop en burgemeester van New York City. ,,De behoefte aan innovatie in de publieke sector is nog nooit zo groot geweest en het is geweldig om te zien dat zo veel Europese leiders deelnemen aan deze wedstrijd." In totaal hebben al meer dan 180 Europese steden in 29 landen zich sinds de bekendmaking aangemeld

De deelnemende steden bevinden zich in 29 landen en vertegenwoordigen samen meer dan 82 miljoen Europeanen. Aan de Mayors Challenge nemen zowel grote als kleine steden deel, waaronder 22 Europese hoofdsteden. Het deelnamepercentage is al gelijk aan dat van de eerste Mayors Challenge in de VS.

Burgemeesters van Europese steden met minstens 100.000 inwoners werden uitgenodigd om het beste idee uit hun stad in te sturen. Het idee moet een ernstig probleem oplossen, zorgen voor een betere dienstverlening voor de inwoners, een efficiënter stadsbestuur of een beter imago van de stad. Deelnemende burgemeesters moeten hun ideeën uiterlijk 31 januari indienen.

In het voorjaar worden de twintig finalisten bekendgemaakt. In mei nemen teams uit die steden deel aan het Bloomberg Ideas Camp, een tweedaagse bijeenkomst waar topexperts op het gebied van beleid, programma's en innovatie de steden gaan helpen om hun ideeën te versterken en te verbeteren om het grootste effect te bereiken. Na afloop van de bijeenkomst ontvangen de finalisten individuele coaching om hun ideeën voor te bereiden op de uiteindelijke indiening. Halverwege de zomer dienen de finalisten hun bijgewerkte aanvragen in, en in de herfst worden de vijf winnaars bekendgemaakt.

Een selectiecomité dat eerder deze maand werd voorgesteld, helpt Bloomberg Philanthropies de twintig finalisten en de vijf uiteindelijke prijswinnaars te selecteren. Het comité bestaat uit experts op het gebied van innovatie en stedelijk beleid. De leden zijn afkomstig uit verschillende Europese landen en hebben uiteenlopende achtergronden. Steden worden beoordeeld op vier criteria: de visie en vernieuwing van het idee, de potentiële impact, de toepassingsmogelijkheden in andere steden en de kwaliteit van de implementatieplannen.

Bloomberg Philanthropies

De missie van Bloomberg Philanthropies is zorgen voor een beter, langer leven voor zo veel mogelijk mensen. De organisatie richt zich op vijf belangrijke gebieden voor het bewerkstelligen van duurzame veranderingen: Volksgezondheid, Milieu, Onderwijs, Algemene innovatie (waaronder de Mayors Challenge) en Kunst. Bloomberg Philanthropies omvat alle liefdadigheidsactiviteiten van Michael R. Bloomberg, waaronder de stichting en zijn persoonlijke giften. In 2012 werd er 370 miljoen dollar gedistribueerd. Meer informatie op www.bloomberg.org.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie