Top PvdA Amersfoort stapt op

3 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Na overleg met de het landelijk partijbestuur heeft de top van de Amersfoortse PvdA dinsdagavond besloten op te stappen. Dat laat de Partij van de Arbeid Amersfoor in een persverklaring weten. De PvdA Amersfoort zegt conclusies te hebben getrokken uit het onafhankelijke onderzoek van Price Waterhouse Coopers naar de verdwenen gelden van de spaarrekening van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief (PAA).

Naar aanleiding van het rapport hebben vier betrokkenen besloten hun functie per direct neer te leggen, danwel af te zien van hun kandidatuur. Het gaat om wethouder Rob van Muilekom, fractievoorzitter Edwin Hinloopen en afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum; zij treden af. Wanda Dijkstra, voormalig afdelingsvoorzitter, trekt haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap in.

Van Muilekom reageert via Twitter op zijn aftreden: ,,Ik neem de verantwoordelijkheid voor gedoe stichting PAA en treed af als wethouder. Met pijn in mijn rode-PvdA-hart."

64.024 euro verdwenen

PwC heeft vastgesteld dat fractielid Ramón Smits Alvarez, één van de bestuursleden van de Stichting PAA, onrechtmatig geld heeft onttrokken aan de stichting. Over de periode 2011 tot en met medio 2013 is een totaalbedrag van 64.024 euro verdwenen van de bankrekeningen. Smits Alvarez was vanaf juli 2010 verantwoordelijk voor de registratie en de verantwoording van de transacties op de bankrekeningen, als penningmeester van de Stichting PAA.

Het afdelingsbestuur betreurt deze gang van zaken ten zeerste. Het bestuur stelt vast dat Ramón Smits Alvarez zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatig handelen. Daarbij is het stichtingsbestuur tekortgeschoten in het vervullen van hun bestuursfunctie conform de stichtingsstatuten. Duidelijk is dat de controle op de financiële gang van zaken binnen de stichting onvoldoende was voor wat betreft het spaargeld van de fractieleden.

PAA

De Stichting PAA is een zelfstandige stichting voor het beheer van de fractievergoeding (gemeenschapsgeld) en het spaargeld (particulier geld) van PvdA-leden voor bijvoorbeeld campagnes. Over de besteding van de fractievergoeding is controle uitgevoerd en verantwoording afgelegd in de afgelopen jaren. Deze gelden zijn correct besteed. Er is echter geen (periodieke) strikte controle uitgeoefend in de jaren 2010, 2011 en 2012 op de besteding van de spaargelden van de PvdA die ook beheerd werden door de Stichting PAA. De stichting wordt opgeheven. De verantwoording van de financiën van de fractie worden inzichtelijk gemaakt voor de leden van PvdA Amersfoort. Het raadslid Ramón Smits Alvarez beroofde zich op 21 oktober van het leven in de Spaanse regio Galicië.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie