'Het leukste festival van Amersfoort'

2 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De zesde editie van Gluren bij de Buren komt steeds dichterbij. Op zondag 15 december zijn in heel Amersfoort ruim honderd woonkamers gevuld met driehonderd Amersfoortse artiesten. Een uitzonderlijke deelnemende woonkamer is de boot Vita Nova van Joke Assink en Ger Verzijde, aan de Kleine Koppel 11. En in die unieke woonkamer staat een artiest met een bijzonder verhaal: Koen Schellekens.

door Nicoline Lans

,,Gluren bij de Buren is, samen met Struinen in de Tuinen, het leukste festival van Amersfoort", vertelt Schellekens. ,,Ik ben bezoeker geweest, heb mijn woonkamer ter beschikking gesteld en heb als artiest opgetreden. Op die manier heb ik alle kanten kunnen zien. Het is super bijzonder, je ontmoet zoveel verschillende mensen en maakt echt een praatje met ze."

Dat Gluren volgens Schellekens een fantastisch festival is, is deze keer niet de enige reden om als artiest mee te doen. ,,Ik ben ongeneeslijk ziek", zegt hij. ,,En tijdens het optreden wil ik duidelijk maken dat ziek zijn niet zielig is. Met andere woorden, ik ben niet zielig, ik heb pech."

Schellekens doet dat met een vertelling, naar aanleiding van zijn blog, die hij is gaan schrijven toen hij ontdekte dat hij ziek was. Het blog is te vinden op koenschellekens.blogspot.nl. Hij wordt muzikaal begeleid door zijn dochters Jip en Fee. ,,Het is een wandeling door het leven en sterven", legt Schellekens uit. ,,De wrangheid en de schoonheid ervan. Maar vooral de schoonheid. Sinds ik een half jaar geleden ziek werd heb ik een mooie tijd gehad. We maken ontzettend veel lol. In de act voor Gluren komt dat ook terug. Onze humor, de foute grappen. En ik vind het geweldig om met mijn dochters op de planken te staan."

Over de woonkamer is Schellekens zeer te spreken. ,,Een geweldige locatie. Ik heb speciaal aangevraagd of ik hier mocht spelen. Ik ken Joke en Ger goed. Het zijn dierbare vrienden." Schellekens is niet de enige die Gluren bij de Buren een warm hart toedraagt. ,,Ik vind het concept van Gluren fantastisch", vertelt Assink. ,,De verbinding die tijdens het festival tussen mensen wordt gemaakt vind ik heel belangrijk. Dat vind je bijna nergens anders. Je ontmoet mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Het is echt gaaf dat Siep en Sijmen Stronks (organisatoren van Gluren) hier zo'n succes van hebben gemaakt. Dat die jongens dat voor elkaar hebben gekregen is heel knap."

Voor Assink is het bijzonder dat Schellekens juist op hun boot komt optreden. ,,Koen is een goede vriend. Hij is altijd zichzelf en tot in de wortels een theatermens. Dat hij ziek is is heel emotioneel en zijn blog is prachtig om te lezen. Hij is ontzettend eerlijk en open."

Assink kijkt uit naar 15 december. ,,Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik ben trots op Siep en Sijmen. En ik ben ze dankbaar. Dankzij hen kan ik op mijn eigen manier afscheid nemen van Koen."

Kijk voor meer informatie en de programmering op www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl en www.facebook.com/glurenbijdeburen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie