Duurzame afwatering langs oprijlaan Park Randenbroek

22 november 2013 om 00:00 Nieuws

RANDENBROEK - Tot het eind van het jaar wordt de oprijlaan in Park Randenbroek - vanaf de Heiligenbergerweg - opnieuw bestraat. Aan beide zijden van de laan komen grindstroken met daaronder een natuurlijk afwateringssysteem. Dankzij deze zogeheten grindkoffers loopt het regenwater sneller de grond in. De speciale afwatering is nodig om ervoor te zorgen dat de weg en de bermen zo goed mogelijk begaanbaar blijven als het heeft geregend. De bermen langs de weg kunnen na verloop van tijd dichtslibben, waardoor de afvoer van regenwater stagneert.

Aan weerzijden van de laan wordt een grindstrook van ongeveer 100 centimeter aangebracht. Weggebruikers kunnen gewoon over de strook lopen, auto's kunnen hem eventueel gebruiken als uitwijk bij tegenliggers. Iedere 25 meter komt in deze strook een koker die 1.25 meter de diepte in gaat. De zogeheten grindkoffers zitten onzichtbaar onder de bovenste grindlaag. Iedere koker wordt gevuld met grover puin en grind, waar het regenwater doorheen loopt. Dit zorgt voor een natuurlijke afwatering, zonder dat een speciaal leidingensysteem nodig is. Het riool wordt hierdoor niet extra belast.

Het college heeft deze week een informatiebrief gestuurd naar de gemeenteraad. Daarin staat wat er gebeurd na het advies van Bureau Eelerwoude. Dit bureau adviseerde om het werk in het gebied Park Randenboek en omgeving te veranderen, na opmerkingen uit de stad dat er nog een aantal verbeteringen mogelijk waren in de uitvoering en in de communicatie.

De gemeente heeft de adviezen naar eigen zeggen ter harte genomen en heeft zaken aangepast. Het toezicht op het werk is aangescherpt en uitgebreid, de wijze van communiceren over de uitvoering is aangepast en de gemeentelijke werkwijze is op onderdelen veranderd. Bijvoorbeeld bij het toepassingen van de APV en de manier waarop de administratie van noodkap van bomen wordt gedaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie